Poničená autobusová zastávka, lavičky i altán v parku. A náklady na dosažení nápravy v řádech statisíců korun. Omezit nebo zastavit vandalismus se chce pokusit Kamenický Šenov. Ve městě, na které dosud dohlížel pouze jeden okrskář státní policie, teď začne fungovat městská policie. Od 1. ledna už nabyla účinnosti vyhláška o jejím zřízení a město už vyhlásilo výběrové řízení na pozice tří strážníků. Fungovat by měli začít od jara.

„Nápad kriminality u nás podle policejních statistik sice není vysoký, ale město dlouhodobě trápí vandalismus. Ničení městského mobiliáře třeba v parku či u dětských hřišť. A o spoustě podobných dalších věcí se často ani nedozvíme, protože sami lidé je mnohdy ani neoznámí. Vandalismus je hlavní důvod, proč chceme mít v ulicích strážníky," říká starosta Kamenického Šenova František Kučera.

I Prysk a Oldřichov?

Pro letošní rok chce Šenov zatím tři strážníky. „Chceme, aby od začátku byli co nejvíce vidět v ulicích, aby se dostali do povědomí lidí a aby se seznámili s celým katastrem města," zmínil starosta. Pokud se strážníci osvědčí, město předběžně plánuje, že od roku 2017 by přijalo čtvrtého strážníka, který by dostal na starost sousední obce Nový Oldřichov a Prysk, které o jeho využití projevily předběžně zájem.

3Tři městští policisté by měli od jara začít pracovat pro Kamenický Šenov. Právě probíhá výběrové řízení, zájemci o pozice strážníků se mohou hlásit až do 29. února 2016.

Kdy přesně začnou první tři městští policisté fungovat, zatím v Kamenickém Šenově netuší. „Záleží na tom, zda z výběrového řízení vzejdou lidé, kteří mají hotové zkoušky pro výkon funkce městského policisty. Pokud by je neměli, museli by si zkoušky udělat a fungovat by tak zřejmě začali až od 1. června," zmínil František Kučera.

V opačném případě by teoreticky mohli strážníci poprvé do ulic vyrazit již 1. dubna. Na to, že to nebude dříve, má vliv také to, že rozpočet na aktuální rok se v Kamenickém Šenově již obvykle schvaluje později, letos to bude nejdříve na únorovém jednání zastupitelstva.

Městskou pokladnu by měl jeden strážník přijít ročně zhruba na půl milionu korun. Do úplného začátku radnice počítá s investicí až 2 miliony 200 tisíc korun. Částka zahrnuje i nákup vozu, vedení města ale počítá, že strážníci by ze začátku využívali pouze volné služební auto radnice (bez označení „městská policie") a nový vůz by město koupilo zřejmě až po rozšíření na čtyřčlenný tým. Městská policie fungovala v Kamenickém Šenově naposledy na konci 60. let.