Peprné vtipy, lechtivé i šokující historky a pohodové publikum, které se nestydělo zeptat se třeba i na to, jestli když se slepice napije horké vody, bude snášet vařená vejce. Neobyčejný večer prožilo v pátek Jablonné v Podještědí, kam přijel besedovat uznávaný český sexuolog Radim Uzel. S sebou přivezl také veselého písničkáře Pepu Štrosse.

Sexuálním stykem zamordoval slepice

„Všichni, jak jsme se tady sešli, jsme produktem sexuologie, i ti naši rodiče museli aspoň jednou v životě pohlavní styk absolvovat," zaznělo mezi úvodními větami doktora Uzla z pódia Společenského centra v Jablonném, které mělo pro tento večer neobyčejně mnoho prodaných vstupenek.

Pódium bylo vybavené poskrovnu, tlumeně osvětlené. Desítky lidí zprvu očividně netušily, co mohou čekat. Někteří se po sobě během prvních chvil ohlíželi, málem pohoršení a nevěřícné pohledy vzbudila potom mezi přítomnými historka o muži, který byl souzený za sexuální styk s osmadvaceti slepicemi, které takto zamordoval. „Na a teď za co ho soudit, uvažoval tehdy soudce. Zoofilie přeci není trestný čin. No ale soudce si vždycky ví rady, ono to bylo ještě za komunismu… Rozkrádání majetku socialistické republiky," zahřímal do mikrofonu Uzel. S ním i celé publikum, které dávno opustilo pouhé cukání v koutcích, ale smálo se už na plný sál.

Coby soudní znalec měl doktor Uzel v zásobě i další kuriózní vyprávění. Diváky zaručeně pobavil případ o lidovém léčiteli, který léčil ženskou neplodnost hlubokou poševní masáží zezadu. „Přijde dáma, klesne na všechny čtyři, zahledí se do dálky, on zezadu provádí tu masáž, mnohá prý otěhotní. Manžel jeden si stěžoval, no a samozřejmě soud," bavil dál publikum Uzel.

Publikum zajímala nevěra i úchylky

Co každých zhruba sedm minut, protože je dokázáno, že posluchači déle pozornost neudrží, střídal vyprávění sexuologa hudebník Štross humornými swingovými písněmi obsahem blízkými tématu večera.

To nejlepší nakonec přišlo ve druhé polovině večera, kdy Radim Uzel na pódiu odhalil obsah krabičky určené pro dotazy publika. Byly spontánní, anonymní, sepsané během přestávky a byla jich pěkná řádka. „Kdybych měl poctivě odpovědět na všechny vaše dotazy, trval by pořad více jak tři hodiny," vzkázal nedočkavému publiku. „No ale protože se mě na to vždycky všichni ptají, tak musím říct, že první sexuální zážitek nic moc, ale to si myslím může říct skoro každý. Žádný začátek není lehký a pokud se to ti lidi nenaučí až do smrti, tak se to potom samozřejmě už táhne, že jo…" pokračoval Uzel.

Na přetřes se dostalo záhy i téma nevěry, konkrétně „jak řešit nevěru manžela". „Nevěra byla, jest a bude," reagoval hbitě Uzel a dodal, že nejdůležitější jsou v tomto případě dvě věci upřímná lítost a dobré předsevzetí, to jako že se nevěra nebude opakovat. Na lístečcích v kouzelné krabičce se dále objevila věta „V šedesáti mám chuť jako dvacetiletý" nebo dotaz, s jakou nejčastější úchylkou se sexuolog Uzel během své praxe setkal. Šlo o fetišismus. „Dnes je sexuologie natolik vstřícná, že ať dělá člověk cokoli, pokud mu to přináší potěšení, a nepůsobí to újmu nikomu dalšímu, tak ať si to dělá," okomentoval jednu z problematik sexuologie Uzel.

Vitaminová bomba

Od bohoslužby, která by se měla konat nad každým ztopořeným penisem, především u pánů staršího věku, se později diskuse přesunula ještě k orálnímu sexu. Ten podle Uzla praktikuje v České republice až osmdesát procent vysokoškolsky vzdělané populace.

Spolu s tímto tématem Uzel vkusným humorem vyvrátil řadu mýtů. Například, že mužské historky o zdraví prospěšném semeni s vitaminy na pleť jsou pouhé povídačky. „Je to jako vaječný bílek, ale na rozdíl od toho ženský sekret, to je vskutku vitaminová bomba. V obdobích hrozící chřipkovou epidemií je preventivní záležitost a vřele se z medicínského hlediska doporučuje," hovořil Uzel, zatímco někteří se v publiku doslova smíchem lámali v pase. Důkazem spokojenosti byl bouřlivý aplaus i třeba nechuť odejít domů, kterou slovně vyjádřily některé z přítomných dam v prvních řadách.