Rekordní návštěvnost zaznamenali provozovatelé koupališť na Českolipsku o uplynulém víkendu. Jen do oblíbeného letoviska ve Sloupu v Čechách zavítalo během pátku a soboty přes 1500 návštěvníků.

„Na zahájení sezony je to velmi dobrý výsledek, když uvážíme, že návštěvnost je hlavně za sobotu, a to u nás navíc probíhala firemní akce. Pátek byl potom ve znamení příjezdu kempařů na víkend," hodnotí Vít Černý, správce koupaliště ve Sloupu v Čechách. Milovníky letních radovánek na pláž přilákalo tropické počasí s teplotami daleko přes 30 stupňů Celsia.

Vedro k padnutí, rekordy ale nepadly

Nejtepleji bylo na Českolipsku v sobotu v České Lípě, kde meteorologové naměřili 32,6 stupně, je to o 1, 8 stupně méně než v roce 1998. Rovných 32 stupňů hlásila stanice Doksy, 31,2 stupně pak Stráž pod Ralskem.

Hlavní letní sezonu o víkendu zahájila i další koupaliště v regionu, většina má už za sebou i první měření kvality vody.

Vstupné se poprvé od pátku vybírá i v Novém Boru. Řekli si o to v podstatě sami návštěvníci, kterých už koncem minulého týdne dorazila více než stovka. Deník o tom informoval Ivan Zelenka, předseda TJ Jiskra Nový Bor, která novoborské koupaliště spravuje.

Letošní novinkou na borském koupališti jsou sprchy s teplou vodou, obří dřevěné šachy přímo v areálu, přibyla také kuchyň do autokempu. „Věnovali jsme se ale i opravám, například jsme dali do pořádku všechny přístupy do vody, co nevidět navezeme nový písek na volejbalové hřiště, důkladně jsme také vyčistili dno koupaliště, viditelnost je nyní až tři metry," popsal Zelenka.

Vodu v areálu střeží krajská hygiena

Kvalita vody v Novém Boru je podle posledního měření hygieniků z 25. května v pořádku. Vhodná ke koupání je i voda přírodního koupaliště v Nedamově u Dubé.

I tam už je sezona v plném proudu. Areál návštěvníkům nabízí nové dětské i sportovní hřiště pro nohejbal a volejbal. Už v pátek 19. června v Nedamově uvedou také první představení v letním kině. Na programu bude český film Pohádkář.

Podstatně dřívější začátek promítací sezony je podle správce koupaliště v Nedamově Marka Hrušky novou strategií, jak přilákat více návštěvníků ke konci školního roku, kdy lidé mívají volněji.

„O co dříve s promítáním začneme, tak poté také skončíme. V srpnu bývá návštěvnost letního kina nízká, proto jsme se rozhodli začít dřív," vysvětlil Hruška. Letní kino v areálu nedamovského koupaliště je jediným na Českolipsku.

V sobotu 13. června zahájí slavnostně sezonu nově koupaliště v Kravařích. Areál okolo tamní požární nádrže se rozhodla pro místní obyvatele zvelebit a otevřít sama obec.

Kravaře slavnostně otevřou tuto sobotu

„Intenzivně na tom pracujeme, v současné době se požární nádrž napouští a zařizují se veškeré nutné formality nutné k provozování," řekl Vít Vomáčka, starosta Kravař.

Koupání v Kravařích má na starost Sdružení nezávislých kandidátů Kravaře, odbor kultury a místní dobrovolní hasiči. Areál bude v době letní sezony otevřený denně od 10 do 22 hodin, vstupné bude 5 korun pro děti i dospělé.

Jde v podstatě o jedinou vodní plochu, která nespadá pod kontrolu krajské hygienické stanice. Jak uvedl Vít Vomáčka, starosta Kravař, lidé se v den slavnostního otevření mohou těšit na kulturní program koupaliště v Kravařích.

Pod svá křídla si nově od letošní sezony vzali koupání také v Žandově.

Jediné koupaliště, které ještě čeká na svou premiéru je autokemp v Jablonném v Podještědí. Podle informací tamního správce Františka Kyselky se areál milovníkům vodních radovánek poprvé otevře až zhruba za 14 dní. Je to především kvůli kvalitě vody.

„Čím dřív otevřeme, tím dřív se může zkazit voda. V tuto chvíli napouštíme," informoval Kyselka.

Ceny vstupného a kvalita vody na koupalištích Českolipska:

Hamr na Jezeře
√ dítě do 12 měsíců: zdarma
√ dítě do 15 let: 20 Kč
√ dospělí: 30 Kč
√ zhoršená kvalita vody, voda nevhodná pro vnímavé jedince (údaj KHS z 18. 5.)

Jablonné v Podještědí
√ dítě od 3 do 6 let: 5 Kč
√ dítě od 6 do 15 let: 15 Kč
√ rodič s dítětem do 3 let: 5 Kč
√ dospělí: 30 Kč
√ senioři: 5 Kč
√ koupaliště zatím není v provozu

Máchovo jezero Camp Borný
√ dítě od 3 do 5 let: 40 Kč
√ dospělí: 60 Kč
√ stan: 60 Kč
√ voda je vhodná ke koupání (údaj KHS z 25. 5.)

Máchovo jezero Doksy, Klůček
√ děti od 4 do 15 let: 25 Kč
√ dospělí: 55 Kč
√ voda je vhodná ke koupání (údaj KHS 25. 5.)

Aquapark Staré Splavy
√ děti do 3 let: zdarma
√ děti do 120 cm: 80 Kč
√ senioři: 50 Kč
√ dospělí: 100 Kč

Nedamov
√ děti do 6 let: zdarma
√ děti od 6 do 15 let + ZTP: 15 Kč
√ dospělí: 30 Kč
√ voda je vhodná ke koupání (údaj KHS z 25. 5.)

Sloup v Čechách
√ děti od 6 do 15 let: 25 Kč
√ dospělí: 30 Kč
√ voda je vhodná ke koupání (údaj KHS z 25. 5.)

Zákupy
√ děti do 6 let: zdarma
√ děti od 6 do 15 let: 10 Kč
√ dospělí: 20 Kč
√ voda je vhodná ke koupání (údaj KHS z 25. 5.)

Nový Bor
√ děti od 6 do 15 let: 10 Kč
√ dospělí: 20 Kč
√ voda je vhodná ke koupání (údaj KHS z 25. 5.)

Požární nádrž Kravaře
√ děti, dospělí: 5 Kč
√ KHS vodní plochu nesleduje

Vodní nádrž Horka
√ vstupné: zdarma
√ možnost vodního lyžování
√ měření KHS zatím neproběhlo