Známý novoborský otužilec a spiritualista vylezl odpoledne na vrchol Klíče, pokochal se krásným výhledem na daleký horizont a jal se tam přenocovat. Na tom by nebylo ještě nic tak neobvyklého, kolem vánočních svátků je možné na holém vrcholu nedaleko Nového Boru nalézt udusaný sníh po stanech a spacích pytlích poměrně často. Tříska však přečkal noc úplně nahý! Tedy skoro.

„Nechal jsem si pouze troje teplé slipy. Na určité partie jsem přece jen opatrnější,“ řekl otužilec s tím, že měl pod sebou ještě několik vrstev dek a jiných izolačních vrstev. Noc přečkal v lotosovém sedu.

„Byl to zvláštní pocit. Na Klíči nebrání ve výhledu žádný strom, takže jsem měl kolem sebe jen spoustu světel z lidských sídel a bezpočet hvězd. Mohl jsem krásně meditovat,“ radoval se Tříska a dodal: „Největší legrace ale byla, když o půlnoci vylezla na vrchol skupinka nadšenců. Když mě uviděli, na chvíli ustrnuli v úžasu, a pak se hned začali vyptávat, jestli jsem v pořádku…“ (smích) Buhumil Tříska na závěr Deníku potvrdil, že za rok, pokud bude opět pěkné počasí, hodlá akci zopakovat.