Zákupské koupaliště je vedle zámku největším turistickým lákadlem města. Přemnožené sinice však v letošním roce koupání v této oblíbené vodní nádrži zabránily.
„Do příští sezony se sinic musíme zbavit. Není možné, aby dva roky po sobě bylo koupaliště mimo provoz,“ říká zákupská starostka Miloslava Hudaková. „12. prosince se koná v Hamru na Jezeře schůze s představiteli kraje, na které se dozvíme, jakým způsobem máme proti sinicím postupovat,“ dodává. Na schůzi by měli odborníci z krajského úřadu vysvětlit představitelům měst, ve kterých mají se sinicemi problém, původ sinic a také jak jejich přemnožení zabránit.
Z Českolipska se tento problém týká nejen Zákup, ale i českolipského koupaliště v Dubici a koupaliště v Hamru na Jezeře. „Na schůzi by nám měli také říci, kolik vše stojí a kde na to vzít peníze,“ pokračuje Miloslava Hudaková. „Předběžné informace hovoří o tom, že by nám měl kraj pomoci z různých dotací, které se mu podařilo získat. Pokud tomu tak nebude, budeme muset sáhnout do městské pokladny. Sinic se musíme zbavit stůj co stůj,“ dodává na závěr.
Koupaliště v Zákupech čekají ale i další změny. Nájemní smlouvu uzavřelo město se stávajícím nájemcem pouze do konce tohoto roku a poté bude muset zvažovat, co s ním podnikne dál. Podle slov končícího nájemce Jana Špindlera, nemá už o provozování koupaliště zájem a usilovat o něj na další léta nehodlá.
„O budoucnosti koupaliště musí rozhodnou rada města a zastupitelé,“ brání se spekulacím starostka. „Můžeme ho provozovat celé sami nebo ho celé pronajmeme. Můžeme si také ponechat koupaliště a pronajmout restauraci,“ variant je podle starostky mnoho a zájemců o provozování koupaliště také.
O pronájem koupaliště projevil zájem také legendární hledač štěchovického pokladu Josef Mužík. „Našel jsem investora, který už má s provozováním podobných zařízení velké zkušenosti,“ říká Josef Mužík.
„Předložili jsme městu záměr a věříme, že náš návrh město zváží a uzná ho jako nejvhodnější variantu,“ dodává. Ve svém záměru uvádí jak dlouhodobé plány, tak plány krátkodobé. Podle toho, na jak dlouho mu město koupaliště pronajme. „V dlouhodobém plánu počítáme s velkými investicemi v řádu desítek milionů. Chceme, aby se místní koupaliště stalo opět vyhledávaným letním letoviskem. Využívat ho chceme ale celoročně. Od pořádání nejrůznějších kulturních akcí až po srazy vojenských nadšenců s předváděním rekonstrukcí bojů,“ popisuje záměr s koupalištěm Josef Mužík.

Další zprávy z regionu najdete zde