Jedinečné skleněné šaty ve velikosti dospělé modelky vytvoří módní návrhářka Blanka Matragi, která bude jednou z hvězd letošního ročníku sympozia.

Unikátní šaty připraví ve spolupráci se sklářskými týmy dvou firem z Českolipska Ajeto Lindava a Kolektiv Nový Bor. Skleněné šaty jsou přitom tak náročným dílem, že jejich příprava probíhá již v těchto dnech. Slavná návrhářka je ale zatím stále v Libanonu, kde žije, a přípravy kontroluje na dálku.

Spojení technik

„Do Čech přiletí na začátku října vyloženě jen kvůli účasti na novoborském sympoziu," říká David Sobotka, manažer lindavské sklárny Ajeto, který je s Blankou Matragi v kontaktu.

Bohatě skládané a dekorované šaty, jejichž finální podobu dotvoří návrhářka během sympozia na huti v Lindavě, jsou podle Davida Sobotky spojením dvou světů. „Propojí se v nich techniky lehaného a spékaného skla, kterým se věnují v novoborské sklárně Kolektiv, s tradičními sklářskými technikami, které zase reprezentuje Ajeto. Proto se na vzniku skleněných šatů budou podílet právě tyto dvě sklárny," objasnil.

Díly už vznikají

V Kolektivu už nyní pracují na jednotlivých šatových dílech, mailem mezi Libanonem a Novým Borem zase koluje finální vizualizace unikátních šatů, které samozřejmě budou součástí závěrečné výstavy všech děl vytvořených na sympoziu.

Blanka Matragi se v Lindavě během sympozia zapojí i do doprovodného programu. Ve Sklářské krčmě Ajeta uspořádá v sobotu 6. října odpoledne workshop pro všechny malé i větší zájemce, kteří by si chtěli vytvořit malé skleněné šaty nebo malé skleněné panenky.

Kromě Matragi bude Ajeto během sympozia hostit dalších jedenáct umělců z celkem osmi zemí světa. Bude mezi nimi například slavný italský sklářský výtvarník Davide Salvadore, Američan Charles Parriot nebo sklářský bard Peter Layton, který se účastnil i prvního sklářského sympozia v roce 1982.

Huť Ajeta v Lindavě kvůli nabité účasti umělců poběží v době sympozia v jakémsi třísměnném provozu. U jedné pece budou mít jednotlivé tvůrčí týmy vymezený čas ráno od šesti do devíti hodin, pak od půl desáté do půl jedné a od jedné do čtyř odpoledne.

Michael Polák