Dokladem toho jsou žáci a učitelé základní školy v Kravařích v Čechách na Českolipsku.Na barvě nezáleží.

Úspěšně se zapojili do regionálního projektu s poněkud „úřednicko-odborným" názvem „Specifická primární prevence rizikového chování". Za nejednoduchým titulem teď ale stojí celá řada zážitků, ke kterým by se školáci možná jinak nedopracovali. Tím spíš, že v Kravařích podpořili práci na projektu pečlivou přípravou.

„Jak jsme začali? V září jsme odstartovali velké přípravy časového harmonogramu jednotlivých akcí. Plány byly veliké, školáci diskutovali mezi sebou, s učiteli, panem ředitelem i na školním parlamentu," popisuje Miluše Novotná, učitelka kravařské základky.

Výtvarná soutěž „Na barvě nezáleží“.Děti i kantoři se v rámci projektu například spojili s dětmi i dospělými z mongolské komunity v Česku a společně prožili ve škole celou jednu sobotu. Sportovali, hráli si, zpívali, vše pod vedením šikovné paní učitelky Hany Tesárkové.

„Nejhezčí zážitek byl ze společného posezení u stolu, na kterém nechyběl výborný mongolský oběd. Všechny chuťovky ruku v ruce připravily Mongolky a naše děvčata podle národních mongolských receptů. Setkání bylo přátelské, zajímavé, veselé i poučné," vypráví Miluše Novotná.

Bourání strachu z neznámého nebo z jiných etnických skupin si kravařské děti připomněly také díky výtvarné soutěži s názvem „Na barvě nezáleží" a literární s názvem „Jsme přátelé". „Zaměřili jsme se na vážnější témata věnovaná mezilidským vztahům, toleranci odlišností jiných národnostních či etnických skupin a porozumění jejich kultuře i tradicím," objasnila paní učitelka Novotná.

Na přetřes přišlo také horké téma kyberšikany, jednu speciální besedu věnovali Kravařští též rizikovým jevům, které nás ohrožují v každodenním životě.

„Už se těšíme na prosincové projektové dny. Proběhnou další kulturní i společenské akce, při kterých se budeme bavit nejen my, žáci školy, ale také naši rodiče, učitelé, známí, přátelé," věří Miluše Novotná.

Žáci si podle ní zatím dokázali, že je baví nové věci, že se rádi seberealizují při různých činnostech, že se učíme týmově přemýšlet a pracovat. "Ale hlavně jde o to, že máme ze všeho velkou radost a příjemný pocit uspokojení," dodala učitelka.

Výtvarná soutěž „Na barvě nezáleží“.