18:46 - Na první stupeň povodňové aktivity klesla krátce přes 18. hodinou hladina Panenského potoka v Pertolticích pod Ralskem. „Jednička" platí také na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem a pomalu řeka klesá také v Mimoni. Už jen mírně by měla vystoupat Ploučnice v České Lípě. Podle předpovědi meteorologů by se tady na III. pohotovostní stupeň (ohrožení) voda dostat neměla.

18:22 - Nově je uzavřena železniční trať Nový Bor – Svor, kde napadaly na koleje stromy.

Omezení na silnicích:

Silnice III/2627 Horní Libchava – Volfartice. Vzhledem k tomu, že v daném úseku jezdí cca 16 spojů denně, je snahou co nejdříve tento úsek zprovoznit. V obci Horní Libchava přetéká voda přes silnici do výše 5 cm, lze zatím projet.

Silnice III/2623 – Žízníkov – v současné době je zaplavena vodou, včetně nově zrekonstruovaného inundačního mostu.

Silnice III/2708 Velký Grunov –narušená nábřežní zeď, zatím je průjezdná.

16:16 - Kvůli rozlité Ploučnici je v České Lípě uzavřená ulice Boženy Němcové u zahrádkářské kolonie. Uzavírka platí do odvolání.

15:43 - Upozornění pro řidiče: Pokud jezdíte zkratkou přes Horní Polici, Starý Šachov a Žandov na Děčín, počítejte s tím, že možná neprojedete! Aktuálně se rozhoduje o uzavření silnice. V jejím nejnižším bodě chybí jen kousek k tomu, aby se tu rozlila Ploučnice.

Třetí povodňový stupeň platí pro Valdecký potok v Horní Polici. Podle starostky Marie Matysové se zatím voda drží v korytu, ale je tu nebezpečí, že pokud hladina ještě stoupne, vnikne voda do přilehlých nemovitostí. „Právě kvůli nemovitostem jsme vyhlásili stav ohrožení," doplnila Marie Matysová s tím, že mají připravené pytle s pískem a dobrovolní hasiči jsou v pohotovosti. Na třetím povodňovém stupni je v Horní Polici také Ploučnice. Ta se rozlila do přilehlých zahrad.

14:36 - Ploučnice v České Lípě se poslední tři hodiny drží kolem 104 centimetrů, tedy na II. povodňovém stupni. V Heřmaničkách vyplavila Ploučnice dům, který leží téměř u samotné řeky. „Voda je v přízemí, rodina se přestěhovala do patra. Mají to ale při každé povodni. Městští strážníci sem jezdí na kontroly," uvedl českolipský místostarosta Tomáš Vlček.

Ten upřesnil, že Šporka v Dolní Libchavě po nočním opadnutí opět kvůli dešti mírně stoupla, ale rozhodně se neopakuje se situace z neděle, kdy zde byl vyhlášený třetí povodňový stupeň.  V korytech se drží potoky protékající Písečnou a Dobranovem.

Podle svých slov takový stav ale nepovažuje českolipský místostarosta Tomáš Vlček za uzavřenou věc. „Stále všechny toky monitorujeme," ujistil Tomáš Vlček.

14:27 - NOVÝ BOR 

Podle Vladimíra Prskavce, vedoucího krizového řízení Městského úřadu Nový Bor, se hladiny místních toků stále drží ve svých korytech. „Vylití Šporky nebo Dobranovského potoka ze břehů v současnosti nehrozí, přesto jsme ale obezřetní a situaci nepodceňujeme," řekl Vladimír Prskavec. Ten doplnil, že pokud by došlo k nepříznivému obratu, budou obyvatele okamžitě informovat. Kvůli vyhlášenému stavu nouze zasedá novoborský krizový štáb nepřetržitě.

Novoborští najdou potřebné informace na http://www.novy-bor.cz/cz/mesto-novy-bor/bezpecnost-mesta-a-ochrana-obyvatel/povodne/

Samotný Nový Bor vytrvalé deště poměrně ustál. „Napáchal jen malé škody v severní části města, kde voda z luk a polí vyplavila několik sklepů," upřesnila místostarostka Stanislava Silná.

13:17 - Panenský potok klesá. V Pertolticích pod Ralskem platí od 12:00 druhý povodňový stupeň. Na vodoteči potok dosahuje ke 177 centimetrům.

Oproti tomu stoupá Robečský potok v Zahrádkách u České Lípy. Od pondělního rána tu platí stav bdělosti, tedy první povodňový stupeň. Ten se vyhlašuje, pokud hladina potoka dosáhne na 105 centimetrů, aktuálně má Robečský potok o sedm čísel víc. Protéká tu 6,1 kubíků vody za vteřinu, normálně to v průměru je kolem kubíku za vteřinu.

12:43 - Třetí povodňový stupeň, tedy stav nebezpečí, platí ve Stružnici. Ploučnice tu dosahuje 266 centimetrů.  „Podle informací, které máme z Povodí Ohře, by se situace již neměla zhoršovat. Pokud přestane pršet, mohla by voda spadnout o několik centimetrů níže. Jestli ne, bude to průšvih," řekl starosta Stružnice Jan Mečíř.

Podle něj se voda nedostala do žádného domu v obci. Několik rodin žijících v blízkosti řeky má ale vynesený nábytek a zabezpečené nemovitosti. „Je to prevence. Prozatím jsme na úrovni pětileté povodně," doplnil Jan Mečíř s tím, že Ploučnice zalila zahrady a sklepy.

V sobotu se tu rozvodnil Radečský a Valteřický potok, který místním vyplavil rovněž sklepy a garáže. Podle Jana Mečíře chybělo jen málo, aby se voda z potoků dostala do domů.

12:36 - Upozornění: je uzavřený mostek z Heřmaniček na Vítkov ve směru na Vlčí důl. Neprůjezdná je stále rovněž silnice pod viaduktem z Žizníkova do Heřmaniček.

Panenský potok kulminoval kolem 22. hodiny na 201 centimetrech, od té doby voda ale klesá tempem zhruba 2-3 centimetry za hodinu. Aktuálně je na vodoteči 182 centimetrů.

Na druhý povodňový stupeň spadla Ploučnice v Mimoni, kde hladina vody dosahuje 135 centimetrů. Svého maxima dosáhla Ploučnice ve 4 hodiny ráno, kdy se zastavila na 162 centimetrech.

Druhý povodňový stupeň platí na Ploučnici v České Lípě. Hladina vody tu kolísá od páté hodiny ranní mezi 104 a 105 centimetry. Od stavu nebezpečí, tedy třetího povodňového stupně, ji tak dělí pět čísel.

Ploučnice stále stoupá na svém dolním toku ve Stružnici, Jezvé, Horní Polici a Žandově. Konkrétně ve Stružnici se řeka rozlila přes tzv. starou strážnickou cestu. Zatopené jsou zahrady.

Mnohem lépe jsou na tom ve Stráži pod Ralskem, kde Ploučnice se svými 127 centimetry spadla od nočních hodin z třetího na první povodňový stupeň.

V řeku se měnily zahrady, sklepy domů i celé silnice

Čtyři velká ohniska měly víkendové záplavy na Českolipsku. Nejohroženějšími místy byl Velký Grunov a Brniště kvůli Panenskému potoku, Dolní Libchavu zaplavila Šporka, Volfartice a Horní Libchavu ohrožoval i odřízl Libchavský potok a Stráž pod Ralskem a Mimoň v částech města zaplavovala Ploučnice.

Panenský potok vyvolával už od soboty největší obavy. Brniště a hlavně jeho místní část Velký Grunov a Pertoltice pod Ralskem kvůli divokému potoku v neděli „plavaly". Zatopeny byly zahrady a místní komunikace. K ohrožení lidí naštěstí nedošlo. „V nejhorších případech se voda zastavila u zápraží domů," hlásil v neděli odpoledne Jiří Pastorek, starosta Brniště.

Bahno z polí

V podobné kritické situaci byly sousední Pertoltice pod Ralskem. „Nejhorší je, že nás neohrožuje jen voda, ale z druhé strany se nám do domů dostává bahno z polí. Obec leží v takovém zvláštním trychtýři, díky kterému se to teď na nás valí z obou stran," popisovala v neděli dopoledne Věra Kolínská, starostka Pertoltic pod Ralskem.

V obci už měli připravené pytle s pískem a rozhlasem upozorňovali obyvatele, aby si je přišli vyzvednout. Na fotbalovém hřišti v obci se odpoledne měly uskutečnit oslavy dětského dne. Úsměvy nejmenších ale musí počkat do příštího týdne. „Na dětském dnu jsme měli mít i koně a za současné situace bychom je tam museli snad dopravovat po vodě," bědovala starostka.

Povodňovou situaci na Českolipsku jsme sledovali celý víkend ZDE

Voda v neděli rapidně potrápila také okresní město. V České Lípě se kritická situace projevila především na západní i východní periferii města. Už dopoledne byla kvůli zaplavení uzavřena místní komunikace mezi Heřmaničkami a Žizníkovem. Na druhém konci města v Dolní Libchavě v tu chvíli českolipští dobrovolní hasiči připravovali pytle s pískem. Lidé si je chodili vyzvednout na dolnolibchavskou zastávku autobusů. Jedna místní komunikace byla v Dolní Libchavě kvůli hrozícímu pádu stromu zavřena.

Spadlé stromy

Hasiči v celém Libereckém kraji řešili kvůli setrvalým dešťům a rozbouřeným potokům a řekám od sobotního večera přes šedesát událostí. „Kromě monitoringu, pytlování a čerpání vody zasahovali také několikrát u popadaných stromů. Kompletně neprůjezdná komunikace byla kvůli spadlému stromu například v České Lípě-Dubici na Českolipsku a s odstraněním pomáhali českolipští profesionální hasiči," popsala Zdeňka Štrauchová, mluvčí krajských hasičů.

V průběhu nedělního odpoledne vyhlásily třetí povodňový stupeň také Volfartice, které se rázem ocitly z půlky odříznuté od světa poté, co místní Libchavský potok pojal za své koryto i silnici, která spojuje Horní Libchavu s Volfarticemi. Chvíli se zdálo, že úplně odříznuté budou Volfartice i z druhého konce od Žandova, ale vedení obou obcí tuto informaci popřelo. „Nemáme uzavřenou žádnou silnici. Ani tu do Volfartic," potvrdil starosta Žandova Zbyněk Polák.

V neděli po třetí hodině odpoledne vyhlásila třetí stupeň povodňové pohotovosti kvůli Ploučnici také Mimoň. „Jediným krizovým místem je lávka pod Letnou, kde nám jde voda přes lávku. Místem prochází pěší spojka, kterou jsme už v šest ráno uzavřeli," informoval starosta František Kaiser.

Ploučnice výrazně ohrožovala také Stráž pod Ralskem, kde se vylila v oblasti zahrádkářské kolonie. Povodňová komise města nechala tuto část Stráže uzavřít.

Kvůli velké vodě došlo též k velkým škodám na silnicích. Na obchvatu Nového Boru na silnici I. třídy dokonce rozbouřená Šporka podemlela a strhla krajnici.