„Původně rekonstrukce měla skončit na konci letošního roku, za prodloužením jsou stavební komplikace," uvedl Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru.

Historická budova má podle starosty problémy s vlhkostí. „Omítky byly více vlhké, než se předpokládalo," vysvětlil. Navíc se při odkrývání jedné zdi zřítila část původního objektu a přitom se zjistilo, že v základech jsou dutiny plné vody. Měli jsme tu statika a musí se to sanovat," dodal Dvořák.

Desítky let stará smuteční síň byla naposled rekonstruována v roce 1981, kdy získala historická budova dvě nevzhledné přístavby. Obě už dělníci odstranili a staví místo nich nové, které by měly původní budovu vhodněji doplňovat. Větší z přístaveb navíc umožní zvýšení kapacity pro obřady ze 40 na 150 míst. Stávající byla nedostatečná.

Starosta nedokáže odhadnout, kdy se podaří přestavbu smuteční síně dokončit. „Závisí to na počasí, jaká bude zima," uvedl. Rekonstrukce měla stát bezmála 8,5 milionu korun. Náklady spojené se stavebními komplikacemi zatím vyčíslené nejsou. Jisté však je, že částka bude kvůli komplikacím větší.

Rekonstruovat se v Novém Boru začalo v červenci a pohřební obřady se přesunuly do kostela svatého Ducha v novoborských Arnultovicích, přičemž se počítalo, že tento stav potrvá pouze do konce roku. Kostel patří Církvi československé husitské. Díky vstřícnosti farářky se zde konají i civilní obřady bez církevních náležitostí.

„Na to, že obřady v kostele musí absolvovat i nevěřící, si nikdo nestěžoval. Větší problém byl s tím, že si stavební dělníci k práci na hřbitově nahlas pouštěli rádio, což bylo více než nevhodné s ohledem na místo. To jsme ale velmi rychle vyřešili a práce probíhají tak, aby nerušily pozůstalé při návštěvě hřbitova," dodává Jaromír Dvořák.