To, co se ještě před několika dny skvělo zářivou bělostí a čistotou, nyní všechny odpuzuje. Poté, co roztály závěje sněhu ve městech a obcích na Českolipsku, ukázalo se, co se skrývá pod nimi. Lidé tak v současnosti chodí ulicemi plnými písku, psích hovínek, nedopalků a jiných odpadků, které dříve jiní nepořádníci jen tak odhodili.

Problémy s nepořádkem mají hlavně velká města v našem okrese, jako je Česká Lípa nebo Nový Bor.

S úklidem odpadků po odtátí sněhu jim pomáhají hlavně pracovníci veřejně prospěšných prací nebo nyní nově také nezaměstnaní, kteří vykonávají veřejnou službu. Ti si pak navléknou oranžové reflexní vesty, chopí se lopat a košťat a vydají se bojovat s nepořádkem, který se jejich spoluobčanům podařilo během zimních měsíců na ulicích nashromáždit.

Mají málo lidí

V současnosti ale mají například v Novém Boru lidí na veřejně prospěšné práce nedostatek. Ve středu se tam totiž rozloučili se zhruba třemi desítkami pracovníků.

„Máme s úřadem práce sice domluvené, že k nám přijdou čtyři noví pracovníci na veřejně prospěšné práce, ti ale dorazí až v průběhu následujících dnů či týdnů,“ upřesnila mluvčí novoborské radnice Jana Maněnová. Ta zároveň doplnila, že ve městě mají ještě dalších dvanáct lidí, kteří vykonávají veřejnou službu. Problémem však je, že polovina z nich je v současnosti nemocných.

„Na úklid města máme tak nyní k dispozici méně než deset lidí,“ podotkla Jana Maněnová.

Zapojí i obyvatele

To v České Lípě na úklid města používají nejen osvědčenou lidskou sílu, ale také techniku, o kterou se jim stará firma AVE. Mluvčí českolipské radnice Kateřina Urbanová však zdůraznila, že při velkém jarním úklidu města je ruční čištění nenahraditelné.

„Máme celkem čtyřicet pět dlouhodobě nezaměstnaných, kteří u nás vykonávají veřejnou službu. Jejich práci pak koordinují tři pracovníci na veřejně prospěšné práce,“ uvedla Kateřina Urbanová.

V České Lípě i letos plánují akci s názvem Za Českou Lípu krásnější, při které se do velkého úklidu ve městě zapojují i samotní Českolipané. „O termínu konání rozhodne rada města na konci března,“ doplnila Kateřina Urbanová.

Ta připomněla, že nejproblémovějšími místy ve městě co do nepořádku jsou lokality s velkou koncentrací lidí. A to například prostranství okolo učiliště 28. října, vlakové a autobusové nádraží.