O navrácení sochy rozhodl minulý týden Krajský úřad v Liberci a kladné stanovisko přesunu sochy dal předtím i Národní památkový ústav. Vstříc vyšlo také město Doksy.

Prysk tak s přesunem sv. Nepomuka získá další „ozdobu" do areálu své ústřední památky, kterou je kostel sv. Petra a Pavla. Obec letos po mnohaletém úsilí finišuje úplné dokončení jeho kompletní rekonstrukce, které by mělo vyvrcholit letos v červnu slavnostním požehnáním zrenovovanému kostelu. Socha sv. Jana Nepomuckého by měla nově stát na rekonstruovaných terasách před zvonicí kostela, zhruba třicet metrů od svého původního umístění před rokem 1987.

„Dlouhá léta jsme měli za to, že naše socha Jana Nepomuckého skončila ve sběru. Při evidenci kulturních památek se ale ukázalo, že ve skutečnosti stojí celou dobu v Doksech," popsal už dříve starosta Prysku Jan Sviták, jak se obec o soše dozvěděla. „Jsme rádi, že se teď vrátí k nám a že úřady souhlasily s umístěním sochy v těsném sousedství původního místa. Při jednáních jsme velmi ocenili vstřícný přístup zástupců města Doksy."

Rekonstrukce kostela v Prysku• Stěhování sochy proběhne v návaznosti na dokončení rekonstrukce kostela sv. Petra a Pavla v Prysku. ta by měla vyvrcholit 21. června slavnostním požehnáním z rukou litoměřického biskupa Mons. Jana Baxanta.

Svatý Jan Nepomucký stojí v tuto chvíli v Luční ulici v Doksech pod ohradní zdí děkanské zahrady. Před přestěhováním musí Prysk zajistit pro sochu nový podstavec, ten stávající totiž zůstane v Doksech. Památkáři upozornili na to, že nejde o podstavec původní, ale že v 80. letech se socha v Doksech umístila na sokl, který náležel jiné, v té době už zničené plastice.

Národní památkový ústav při zkoumání celého případu také uvedl, že navracení soch a plastik na původní místa, kam historicky náleží, je z hlediska památkové péče hodnoceno kladně, a proto se stěhováním do Prysku souhlasí.

Případ z Prysku má zajímavé souvislosti pro letitý spor mezi Kravařemi a Novým Borem, které se už přes deset let přou o jinou (kamennou) sochu sv. Jana Nepomuckého. Obě sochy se na konci 80. let stěhovaly ze svých původních míst (tj. z Prysku, resp. z Kravař) na základě totožného rozhodnutí okresního národního výboru.