Hlavní líčení u českolipského soudu se samozvaným českým účetním radou Josefem Šofrem původem z Jablonného v Podještědí se nekonalo. Líčení naplánoval soud na včerejší osmou hodinu ranní.
Dveře jednací síně však zůstaly zavřené. Důvod? Obžalovaný Josef Šofr už týden sedí ve vazbě, kterou na něj za trestné činy podobné těm, ze kterých se měl zodpovídat v České Lípě, uvalil obvodní soud pro Prahu 8.
„Podle obžaloby se dopustil podvodu ve třetím odstavci, což je podvod se značnou škodou. Za tento trestný čin mu hrozí dva až osm let odnětí svobody,“ sdělil soudce obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček s tím, že značnou škodou se rozumí škoda převyšující jeden milion korun.
Důvodem vzetí obžalovaného Josefa Šofra do vazby bylo podle něj to, že se vyhýbal trestnímu řízení a důvodné podezření, že by na svobodě mohl dále pokračovat v trestné činnosti, ze které je obžalovaný. „Státní zástupce podal podnět k jeho vzetí do vazby a soud mu vyhověl,“ dodal.
Ve vyšetřovací vazbě strávil účetní rada, prezident komory účetních a ředitel institutu certifikace účetních, jak se sám Josef Šofr tituloval, už v minulosti téměř půl roku. Tu na něj uvalil krajský soud v Liberci.

„V minulosti jsem navrhla umístit obviněného do vyšetřovací vazby, kde také strávil necelý půlrok a pak byl propuštěn na kauci. Kauce byla v řádech statisíců,“ sdělila Deníku Romana Strnadová, státní zástupkyně z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, pobočka v Liberci. I zde se Josef Šofr zodpovídá z podvodů a líčení s ním není stále uzavřené. Čelí zde ale i obžalobám z dalších trestných činů. Kromě podvodů je to poškozování cizích práv, zpronevěra a krácení daně, za které mu hrozí 5 až 12 let za mřížemi. Také škody na Liberecku způsobil podle obžaloby větší než v Praze nebo České Lípě. Podle státní zástupkyně to byly škody za více než 9,5 milionu korun, které způsobil především tím, že si objednal a odebral nábytek, výpočetní techniku a další zboží, ale dodavatelům za ně nezaplatil ani korunu.