Soud už stanovil termín hlavního líčení, při kterém se bude zodpovídat ze dvou závažných trestných činů mladík z České Lípy. Ten loni v létě během srazu tuningových automobilů na hradčanském letišti nedaleko Mimoně zabil při řízení v opilosti muže ze Semilska.
Tehdy osmnáctiletý Josef Brožek se bude u soudu hájit proti obžalobě z trestných činů ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Obžalobu zpracoval českolipský státní zástupce JUDr. Jiří Hrabal a k okresnímu soudu ji podal 12. prosince loňského roku.
„Navrhnul jsem nepodmíněný trest a zákaz činnosti v horní hranici sazby,“ říká Jiří Hrabal. Brožkovi tak hrozí tři roky vězení a zákaz činnosti až na deset let.
Hlavní líčení s obžalovaným Josefem Brožkem naplánoval soudce JUDr. Vlastislav Cháb na 23. dubna.
Až do vynesení rozsudku a nabytí jeho právní moci je však nezodpovědný mladý řidič stále na svobodě a automobil může řídit dál. Ačkoliv řídil pod vlivem alkoholu a zabil chodce, nesebrali mu policisté ani jediný bod v řidičském průkazu.
„Podle zákona se nejednalo o dopravní nehodu. Událost se stala na letišti mimo silnice,“ informovala už před časem Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie.

Mnoho lidí, kteří se vyjadřovali na internetové diskusi Deníku, je však jiného názoru a mnoho z těchto názorů není ani možné vzhledem jejich obsahu publikovat.
Našlo se však i mnoho čtenářů kteří se nezodpovědného mladíka zastávají.
Jeho největší zastánci tvrdí, že by se taková věc mohla stát každému, a to především z důvodu, že usmrcený muž byl také pod silným vlivem alkoholu.
Někteří zastánci jdou ještě dál a vyvracejí dokonce i dokázaný fakt, že si podnapilý řidič zapomněl před noční jízdou rozsvítit světla.
Na to, jak celou věc vyhodnotí soud, zda se vše událo tak, jak uvádí svědci a zda soud přihládne na mladíkovu bezúhonnost, si musí všichni počkat až do dubna, kdy proběhne hlavní líčení.