Způsob, jakým Doksy hledají investora pro část pobřeží Máchova jezera ve Starých Splavech, je nelegální, diskriminační a netransparentní. Přesně to tvrdí pražská společnost PPP Construction CZ, která se zabývá projekty, jež slučují zájmy veřejného a soukromého sektoru. Firma je připravená postup radnice v Doksech napadnout.

VŠECHNY ČLÁNKY K TÉMATU ZDE!

„Rozumíme cílům, které město Doksy svým záměrem sleduje a považujeme je za správné. Zamýšlený způsob jejich naplnění však bohužel odporuje platným zákonům," tvrdí Jakub Blaťák, jednatel společnosti PPP Construction CZ. „Jsme připraveni podat podnět příslušným orgánům, aby postup města přezkoumaly a případně zasáhly."

Vedení města ale takové závěry odmítá. Doksy navíc v tuto chvíli mají k dispozici stanovisko ministerstva vnitra, které zkoumalo zvolený způsob soutěže na podnět novoborského podnikatele Jiřího Marka. Ministerstvo do Doks vzkázalo, že postup města je v souladu se zákonem a není diskriminační.

Nulová publicita

Firma PPP Construction už poslala do Doks své stanovisko i právní rozbor. Město předalo celou věc právní kanceláři a připravuje pro firmu odpověď. Na názory společnosti ale v tuto chvíli nechce brát ohled. Doksy chtějí dál pokračovat ve vybírání investora formou pronájmu pobřeží.

Podle pražské firmy je to nesmyslné. „Výběr musí podle zákona proběhnout v transparentním a nediskriminačním výběrovém řízení, tedy formou veřejné zakázky nebo koncese podle koncesního zákona. Realizovat jej pouze s vyvěšením na úřední desce znamená téměř nulovou publicitu projektu a tím pádem zcela logicky rapidní omezení soutěže," upozorňuje firma. „To, že by z konkurenčního boje mezi uchazeči profitovalo především samo město, je evidentní."

Pokud město uzavře smlouvu s investorem bez řádného výběrového řízení, hrozí podle Jakuba Blaťáka to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uloží zákaz plnění smlouvy a ta se stane neplatnou. „To jednoznačně vyplývá ze zákona," tvrdí jednatel společnosti.

PPP Construction CZ se navíc považuje za potenciálního investora a pokud Doksy nebudou akceptovat upozornění firmy, chce se bránit. Navíc upozorňuje na to, že by se Doksy takovým postupem vystavily dalším rizikům. „Pokud bude projekt zastaven zásahem státního orgánu v průběhu jeho realizace, mohou vzniknout významné majetkové škody jak na straně města, tak i investora."

Starostka Doks: Ministerstvo vnitra nám dalo za pravdu

(VYJÁDŘENÍ MĚSTA)

V předcházejících dnech jsme obdrželi stanovisko Ministerstva vnitra ČR odboru dozoru a kontroly veřejné správy, v jehož závěru je uvedeno, cituji: „Město Doksy postupovalo při vyhlášení záměru o pronájmu pozemků v souladu se zákonem a MV neshledalo důvod pro výkon svých dozorových opatření vůči výkonu samostatné působnosti města Doksy."

Ráda bych se také ohradila proti opakovanému napadání, že záměr upřednostňuje pouze jednoho zájemce, protože i toto bylo přezkoumáno MV a závěr cituji: „Ze zveřejněného záměru města Doksy však nevyplývá, že by byla projevena vůle pronajmout předmětné pozemky předem „vytipovanému" zájemci, ani že podmínky pronájmu upřednostňují jednoho konkrétního zájemce. Obsah záměru je formulován obecně a nebrání ostatním zájemcům podávat své nabídky."

Což se ostatně potvrdilo i tím, že na vyhlášený záměr přišly nabídky dvě. S uchazečem, který městu nabídl vyšší nájemné, za jinak stejných podmínek, máme již domluven termín jednání k návrhu nájemní smlouvy.

Mimo jiné také MV ve svém dopise uvádí, cituji: „Zákon o obcích nevymezuje taxativním způsobem náležitosti záměru, pouze uvádí, že nemovitosti musejí být označeny podle zvláštního zákona, přičemž lze pronajmout konkrétní nemovitost předem označené osobě přímo ve zveřejňovaném záměru. Tato osoba tedy dokonce může být v záměru uvedena."

Se všemi připomínkami, které jsme obdrželi, pracují naši právní zástupci, kteří se celou záležitostí od počátku zabývají, taktéž i námitkou společnosti PPP Construction CZ.

Celou záležitostí se také zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jak jsem již uvedla na veřejném jednání zastupitelstva města, je pro mě rozhodující stanovisko právě tohoto úřadu.

Ale zatím nic nebrání tomu jednat s uchazečem o návrhu nájemní smlouvy a právní akt podpisu smlouvy učinit až po rozhodnutí ÚOHS.

Eva Burešová, starostka Doks