To proto, aby případné problémy se startováním neohrozily jejich životy.

Tuto praxi si policejní pyrotechnici z trhací jámy v Ralsku tento týden ve čtvrtek několikrát zopakovali. Odpalovali totiž desítky kilogramů munice z první i druhé světové války, které se našly v bývalých vojenských prostorech Ralsko a Milovice, ale i na dalších místech České republiky. Ve speciálním areálu určeném pro odpalování trhavin u Ralska pak po poledni zaznělo celkem pět výbuchů, při nichž zemina vylétla desítky metrů vysoko.

Bezpečí vzdálené osm set metrů

„Jednalo se zejména o fragmenty německé munice ráže 75 milimetrů, které se našly v bývalé trhací jámě, kterou používal wehrmacht, naše granáty vzor 34 nebo dělostřeleckou munici," řekl novinářům šéf trhací jámy Ralsko Josef Pavinský. Podle něj se celkově odpalovalo 40 kilogramů dělostřeleckých fragmentů, 40 ručních granátů, 20 dělostřeleckých granátů, 20 dělostřeleckých min ráže 82 milimetrů a deset dělostřeleckých min ráže 120 milimetrů, z nichž každá má v sobě přes 1,5 kilogramu trhaviny.

Samotnému zničení výbušnin předcházela důsledná příprava. Pyrotechnici nejdříve vykopali jámy, do kterých střelivo nanosili. „Pak se přiložilo náloživo, to znamená další výbušnina, která přivede k iniciaci tu munici," popsal postup Pavinský s tím, že poté došlo k zaházení výbušniny asi dvěma metry zeminy.

Po iniciaci trinitrotoluenem nebo plastickou trhavinou měli policisté osm minut na to, aby prostor opustili do bezpečné vzdálenosti, která v tomto případě činila 800 metrů. K „úniku" využívají pyrotechnici auta už dopředu nastartovaná.

Tlaková vlna, která může rozbít ves

Podle pyrotechnika se na obdobný výbuch může použít maximálně 60 kilogramů trhaviny. „Jestliže bychom tady dnes odpálili 200 kilogramů na povrchu, tak vzhledem k dnešním klimatickým podmínkám může nastat situace, že by se tlaková vlna odrazila od mraků a že třeba ve vzdálenosti pět kilometrů můžeme rozmlátit okna ve vesnici, nebo způsobit devastaci nějaké budovy," upozornil Pavinský.

Pyrotechnická služba jen vloni vyjížděla k více než 1800 nálezům munice. Podle šéfa pyrotechniků Michala Dlouhého se policisté setkali nejenom s náboji do pistolí, samopalů, s dělostřeleckými granáty a minami, ale také s několika leteckými pumami.

„Je to z různých období málo je toho z první světové války, něco je z období meziválečného a velké množství pochází z druhé světové války," vysvětlil Dlouhý.