Takový „trest“ pro něj žádali někteří obyvatelé města, když při středečním jednání zastupitelů vyšlo najevo, že kvůli jeho nečinnosti přijde městská kasa o pěkných pár tisíc korun navíc v souvislosti s prohraným soudním sporem se stavební firmou Stavoinvesting. Kvůli nekonání prvního muže radnice přišlo Ralsko o výhodu splátek a zaplatí najednou více než dvoumilionový dluh.

Dlouholetý spor mezi oběma stranami se týkal úhrady pohledávek za stavební práce při rekonstrukci panelových domů po sovětské armádě. Město musí za veškeré pohledávky a soudní výlohy zaplatit přes 2 miliony korun. Osmička koaličních zastupitelů v čele se starostou Králíkem i přes doporučení městského právníka zamítla v červenci podat odvolání, aniž by se s verdiktem soudu seznámila. Spolehli se pouze na laický výklad starosty Miroslava Králíka. Ten totiž rozsudek zastupitelům vůbec nepředložil.

Stejně tak jim až v září dodal opravný verdikt z července. Soudkyně totiž původní rozsudek revokovala, protože byly špatně dané úrokové sazby z dlužných částek. Na světlo se dokument dostal díky tomu, že jednatel firmy Stavoinvesting Zdeněk Palička přizval na jednání se starostou poprvé i místostarostku Šárku Kalvovou (KSČM).

„Zdeněk Palička mi řekl, že bylo vypracované opravné usnesení, o kterém jsem ještě v polovině září nevěděla. Starosta vstal a vyndal ho ze skříně,“ popsala ve středu Kalvová zastupitelům.

Králík již před časem řekl, že se jednalo jen o formální chybu soudu, která po opravě snížila výši dluhu ve prospěch města.

O výhodu splátek přišli

I když je soudní verdikt pravomocný od konce července a město bylo povinné uhradit dlužných více než 2 milionů v třídenní lhůtě, stalo se tak až nyní. V dvouměsíčním mezičase starosta Králík pouze v srpnu informoval o tom, že jim jednatel Palička nabídl splatit dluh ve splátkách.

O výhodu splátek ale Ralsko přišlo. Časová prodleva z jejich strany dopálila advokáta jednatele Paličky a na adresu starosty zaslal dopis, v němž pod hrozbou exekuce požadoval okamžitě splatit celou soudem vyměřenou částku.

Do dnešního dne ovšem nebyl starosta Králík schopný říct, jaká je její celková výše. Jasný je pouze pevný dluh ve výši přes 1,2 milionů korun.

„Každým dnem nám narůstají úroky a celková suma se tak mění,“ říká již od července Králík a středeční zasedání nebylo výjimkou. „Jestli dobře počítám může to být asi dalších šestnáct tisíc korun k soudem stanovenému asi necelému milionu,“ upřesnil na žádost zastupitelů.

Jen o tom mluví a nekoná

„Dosud jsme poslouchali jen o možném splátkovém kalendáři, ale ten starosta nikdy nepředložil ani radním a ani zastupitelům. Neúčastnil se ani důležitých jednání finančního výboru, kde se projednávala rozpočtová změna kvůli zaplacení dluhu. Na něm mohl jako jediná osoba jednající s firmou Stavoinvesting předložit návrh, jak situaci řešit,“ vysvětlila Kalvová a dodala: „Starosta jen mluví a nekoná.“

Vzhledem k tomu, že je běžný ralský rozpočet na nule, měli kvůli povinné platbě zastupitelé v říjnu odsouhlasit rozpočtovou změnu. I bez ní a sám o své vůli starosta Králík vydal účetním příkaz proplatit ve prospěch Stavoinvestingu 50 tisíc korun.

Peníze prý do rezervy vrátí

Sám přitom ještě v září deklaroval zastupitelům, že o měsíc později projednají dohodu mezi městem a advokátem Stavoinvestingu a současně s tím vyřeší, jak dluh uhradí. „Nehrozí nám žádný problém,“ ujišťoval tehdy Králík.

Ani nyní však nedošlo na jeho slova. Osmička koaličních zastupitelů včetně starosty rozhodla, že firmě Stavoinvesting zaplatí celý dvoumilionový dluh najednou. Peníze vezmou z rezervního fondu města určeného rozhodnutím zastupitelů pouze na investice ve prospěch obyvatel města.

„V roce 2012 je tam z běžného rozpočtu vrátíme,“ ujistil starosta.

„Když se hlasovalo o tom, že zaplatíme zateplení školy z rezervy, zdržel jste se, aby se neříkalo, že ty peníze utrácíte. Teď pro Stavoinvesting ruku zvednete. A kde v běžném rozpočtu chcete vzít finance, abychom je mohli vrátit,“ zajímalo předsedu finančního výboru Jaroslava Sluku (nez.).

Ať je bez platu a prémií

„No, někde je vezmeme,“ reagoval Králík a dodal: „Konečně zaplatíme Stavoinvestingu, táhne se to dlouho.“

Svým rozhodnutím osmička koaličních zastupitelů pobouřila místní obyvatele. „Vaše dvouměsíční průtahy a nekonání nás stojí peníze navíc. Nečtete rozsudek, neodvoláte se a teď to jedním usnesením zametete všechno pod koberec,“ reagoval jeden z nich. „Starosta by měl být bez platu a prémií,“ přidal se další. Nespokojení byli i opoziční zastupitelé. „Je to neseriozní a považuji to za pokus o zcizení majetku města,“ prohlásil Miloš Tita(nez.).