Ženy schopné budou vládnout dál. Jakoby píseň, kterou na úvod předávání Poděkování starostky zazpívaly v sobotu odpoledne v sále kulturního domu Crystal v České Lípě sestry Szabovy, předznamenala průběh následující slavnosti.

Starostka České Lípy Hana Moudrá předala v rámci oslav města jako každý rok své Poděkování ocenění za přínos v jednotlivých odvětvích života města. A mezi pěti laureáty byly letos opravdu hned čtyři ženy. Jediným mužským elementem byl Jiří Gottlieber, za filozofický klub Progres.

Modrou křišťálovou plastiku za oblast sportu převzala plavkyně Petra Chocová.Chocová vyhrála a spěchala do Lípy

„Za to, co tyto osobnosti vykonaly ve prospěch svého města a svých spoluobčanů, jim právem náleží projev veřejné úcty a obdivu," řekla na úvod českolipská starostka Hana Moudrá. „Vždyť bez podobných nadšenců by náš život ani zdaleka nebyl tak pestrý a zajímavý. Ledacos bychom v něm postrádali. Třeba zajímavé kulturní akce, sportovní výkony, anebo pomoc nemocným."

Jako první ocenila plavkyni Petru Chocovou, která ještě v pátek startovala na domácím šampionátu v plavání v Pardubicích. Média pak o ní do světa vyslala zprávu: „Hned poté, co si na krk pověsila zlatou medaili, už se zase chystala odjet."

Plavkyně, o které se nyní píše jako o největší hvězdě tohoto sportu u nás, proto musela ještě v Pardubicích novinářům vysvětlovat, že „přislíbila v České Lípě účast paní starostce." A to také dodržela. I když na správnou židli se trefila až napodruhé a i když ji organizátoři lehce pokárali: „Petro, čeká se jen na vás."

Hana Moudrá pak ve své řeči vyzvedla rekordy mladé plavkyně i to, že dál startuje pod hlavičkou českolipského plaveckého oddílu. Ostatně značku „Česká Lípa" reprezentovala vítězně právě i ve zmíněných Pardubicích. „Osobně si na Petře cením i to, jak pokorně přistupuje ke svým úspěchům," dodala českolipská starostka.

Za oblast práce s mládeží byla letos nominována Stanislava Potočková, která vede českolipský oddíl mažoretek.Šéfka mažoretek, která dojíždí

Za oblast práce s mládeží byla letos nominována Stanislava Potočková, která vede českolipský oddíl mažoretek, a to i navzdory tomu, že se mezitím přestěhovala do Děčína, takže za svými svěřenkyněmi teď dojíždí.

„Za více jak dvě desítky let Stanislava Potočková naučila hodně mažoretek, ale i trenérek a asistentek, jak svým vystoupením potěšit publikum. Přitom celá léta pracuje bez nároku na jakoukoli odměnu a vedení mažoretek bere jako svého koníčka," vyzdvihla Hana Moudrá.

Primářka bojuje proti kouření

U třetího ocenění muselo zatrnout kuřákům a jejich svědomí se dost možná vydalo na proces zpytování. Duhovou plastiku za oblast sociální a zdravotní totiž získala primářka plicního oddělení českolipské nemocnice Magdaléna Popelková.

Plastiku za oblast sociální a zdravotní totiž získala primářka plicního oddělení českolipské nemocnice Magdaléna Popelková. Starostka totiž zvláště vyzdvihla její boj proti kouření a na závěr jí poděkovala jménem všech spokojených pacientů, ale i jménem dětí, které Magdaléna Popelková přesvědčuje, aby si zbytečně neničily zdraví, protože zdravé je nekouřit.

Cena pro letitý antikvariát

Tradičně velmi zajímavé bývá ocenění, které se uděluje za zajímavé nebo význačné počiny v oblasti podnikatelské. Často se v něm dostane na dobré živnostníky, kteří dlouhá léta provozují své obchody, bez nichž si už Českou Lípu mnozí neumí ani představit.

A letos to tak bylo znovu. Poděkování starostky totiž získala Jitka Čížková za provozování antikvariátu v českolipské ulici Paní Zdislavy (naproti Úřadu práce).

Kultura Progresu a pomoc na začátku

„I když by si už dnes mohla paní Čížková užívat zaslouženého odpočinku, svůj antikvariát dál provozuje a před časem ho dokonce rozšířila i o možnost internetového prodeje. A tak k jejím pravidelným povinnostem přibyly i cesty s balíky na poštu, aby knihy z České Lípy k nedočkavému čtenáři dorazily co nejdříve," zmínila starostka Hana Moudrá.

Je pravděpodobné, že poslední ocenění si „potěžká" nejvíc lidí. Poděkování starostky totiž tentokrát nesměřovalo k jedinému člověku, ale k celému občanskému sdružení. Za kulturní oblast totiž starostka ocenila Filozofický klub Progres.

Starostka vyzdvihla jejich hudební i divadelní aktivity i jejich pomoc začínajícím umělcům. „Poděkování patří všem nadšencům z Progresu, bez kterých by za dveřmi klubu nebyla taková pohoda," dodala starostka.

Poděkování starostky České Lípy - Laureáti 2013

- modrou křišťálovou plastiku, která se uděluje za oblast sportu, převzala Petra Chocová - plavkyně, aktuálně je držitelkou 12 rekordů na 50, 100 a 200 metrů prsa

- zelenou křišťálovou plastiku dostala za oblast práce s mládeží Stanislava Potočková - trenérka úspěšných českolipských mažoretek

- duhová plastika symbolizuje životní optimismus a naději a uděluje se za oblast sociální a zdravotní. Letos jí získala Magdaléna Popelková - primářka plicního oddělení v NsP Česká Lípa, vede Centrum pro závislé na tabáku

- pokovená křišťálová plastika odměňuje význačný podnikatelský počin a letos patří Jitce Čížkové - provozuje jediný a dnes už téměř kultovní antikvariát v České Lípě

- žlutá křišťálová plastika patří laureátům za oblast kultury. Získal ji Filozofický klub Progres, za zpestřování kulturního života

Plastiky, jejichž autorem je Pavel Werner, zdobí Vergiliův citát: „Umem a pílí ať vzkvétá to město", ocenění také získávají pamětní list.