Nového starostu bude mít od letošního podzimu Česká Lípa. Bude si ale na radnici vědět rady? A z jakého prostředí vlastně přichází? Deník prozkoumal povolání lídrů stran a hnutí kandidujících v České Lípě, v některých případech jsou velmi zajímavá.Zkušenosti ze světa úspor a rozpočtů

Povolání jako vyšité pro práci pro město (nebo přímo v jeho čele), které nemá na rozdávání a často se ohání formulkou „musíme šetřit", má lídr Strany svobodných občanů, dvaatřicetiletý Josef Šídlo. Jeho pozice v českolipském závodu firmy Johnson Controls Autobaterie se oficiálně jmenuje „Continous Improvement Manager", ale s nadsázkou a velmi zjednodušeně řečeno je to „odborník přes nepopulární škrty".

„Mojí náplní práce je zvyšovat efektivitu, snižovat objem šrotu a hledat finanční rezervy. Jsem z firmy vytrénovaný dělat nepopulární rozhodnutí, i když s tím bohužel souvisí i propouštění lidí," popisuje druhý nejmladší mezi čtrnácti českolipskými lídry. „Nejsou to oblíbená rozhodnutí, ale firma aby se udržela se musí rozvíjet, zlepšovat, přebírat dobré nápady i nová řešení z ostatních závodů a hledat úspory."

S určitou nadsázkou by se dalo říci, že ve volbách v České Lípě se o post starosty bude letos ucházet také jeden z nejvýše postavených pošťáků v Česku. Lídr KSČM Oldřich Panc totiž pracuje jako vedoucí oddělení na Generálním ředitelství státního podniku Česká pošta.

Lídr KSČM dohlíží na pobočky pošty

I do jeho kompetencí patří svým způsobem škrty. Popovídali by si s ním možná rádi starostové z těch malých obcí, ve kterých Česká pošta zrušila nebo plánuje zrušit svoji pobočku. Právě síť poboček má totiž Oldřich Panc na starosti.

„Pracuji jako vedoucí oddělení procesní podpory pobočkové sítě. Mojí pracovní náplní zjednodušeně řečeno je podpora, kontrolní a poradenská činnost v oblasti projektů pobočkové sítě včetně vydávání stanoviska k nim," popsal svoji práci Panc.

V čele českolipské kandidátky vládního hnutí ANO 2011 stojí Alena Šafránková, jež jako své povolání uvádí: referentka hygieny výživy. Kdo by si například myslel, že jde o výživovou poradkyni, velmi by se pletl.

Kandidátka ANO kontroluje i kebab

Ve skutečnosti totiž paní Šafránková pracuje pokud by se to zobecnilo jako kontrolorka, která dohlíží na hygienu v jídelnách, restauracích, ale třeba také ve stáncích s kebabem. To vše „pod hlavičkou" Krajské hygienické stanice.

„Kromě kontroly provozoven veřejného stravování, ať už preventivní, běžné nebo následné při epidemiích, patří mezi mou náplň práci také schvalování projektových dokumentací nově vznikajících restaurací a jídelen a potravinářských provozů jako jsou lahůdky či cukrárny," objasnila pro deník Alena Šafránková.

Možná, že budoucí starosta bude mít lepší vztah ke knihám. To v případě, že by se jím stal lídr hnutí Uděláme pořádek v České Lípě Jan Rubický. Známý knihkupec patří mezi nejdéle fungující malé podnikatele v okresním městě a co se málo ví kromě světa knih je mu blízká také hasičina, ve volném čase funguje jako dobrovolný hasič.

Starostou v České Lípě může být i známý advokát. To v případě, že by se do čela města postavila Unie pro sport a zdraví, kterou vede Jan Riedl. České Lípě by se taková možnost určitě hodila, ostatně Riedl právními připomínkami a komentáři doprovázel celou řadu schvalovaných věcí už coby zastupitel.

Stavař Skokan a nemovitosti

Zajímavé povolání uvádí bývalý starosta i hejtman Petr Skokan, jenž bude mít na hlasovacích lístcích uvedeno své původní zaměstnání stavební technik. Deníku se ho včera nepodařilo kontaktovat, a tak je zatím nejasné, do jaké míry se ke své původní profesi vrátil.

Dá se předpokládat, že lídra hnutí Spolehnutí Společné hnutí Českolipanů živí spíše pronájem nemovitostí v centru České Lípy. Hned několik jich totiž inzeruje i na svých webových stránkách.