Několik let se nacházel v havarijním stavu. Vloni se most ze 17. století dočkal kompletní rekonstrukce a letos nominace v soutěži Stavba roku Libereckého kraje 2011. Hlasovat pro něj můžete v rámci Ceny sympatií.

Při rekonstrukci bylo prioritou zachování původního charakteru mostu i autentických konstrukcí a zároveň odstranění necitlivých výsprav. Část byla natolik zdevastována, že musela být stržena a znovu vyzděna včetně kleneb. Byl využit původní materiál: kamenné zdivo, zásyp, čedičová dlažba a kamenné klenby. Při opravě bylo odkryto a presentováno lícové zdivo předmostí zakryté novodobými náspy. Byla zvýšena únosnost.

Po dokončení, předání a vysvěcení zažil most doslova křest vodou – následující noc se přes něj přehnala potopa, kterou však překonal bez poškození.

Jak hlasovat

Na stránkách Deníku jsme vám postupně představili všech 11 nominovaných staveb.Hlasovací kupón, který najdete níže, můžete zaslat na adresu: Krajský úřad LK, U Jezu 642/2a, 461 80, Liberec, k rukám Ing. Jany Ledecké. Kupóny můžete zasílat do 31. 8. Hlasovat je možné také na adrese www.kraj-lbc.cz v sekci Stavba roku Libereckého kraje.

Výsledky letošního ročníku soutěže, včetně držitele Ceny sympatie, budou vyhlášeny 13. září.