Pak na českolipském sídlišti Lada opět zasahovala dvakrát policie a padala trestní oznámení. Situace se vyhrotila natolik, že došlo i na fyzický kontakt.

V tu chvíli zbývalo odstěhovat uskladněné nové matrace a další lůžkoviny z pokoje, u kterého však majitel Kahanu vyměnil zámek. „S právním zástupcem a dokumenty o vlastnictví jsme šli požádat nového majitele objektu pana Borowczaka, aby nám místnost otevřel a vydal náš materiál. Ten si kopie faktur převzal, ale odemknout odmítl," sdělila Yvona Brichová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Pampeliška, která se v bývalém hotelu pět let starala o seniory.

Ta se po poradě s právníkem rozhodla místnost otevřít svépomocí, což se nelíbilo novému majiteli a začal podle ředitelky napadat zaměstnance Pampelišky, který se pokoušel odvrtat zámek. Zasáhnout musela ochranka, která po celou dobu stěhování dohlížela na klidný průběh.

Zamčená chodba

„Následně jsme se dohodli, že od odvrtání zámků upustíme, protože majitel domu uzamkl i přístupovou chodbu a vstup zastoupila jeho ochranka. Nechtěli jsme to hnát do krajnosti," upřesnil Jiří Šimák, vedoucí skupiny bezpečnostních pracovníků firmy Henig security servis.

Majitel Kahanu Raymond Borowczak poté zavolal policii s oznámením, že zde dochází k pokusu o krádež jeho majetku. Muži zákona na místě konstatovali, že majetkové spory musí vyřešit soud a zajímali se jen o průběh incidentu. „Policie si vyslechla od majitele objektu oznámení o napadení a odjela," doplnil Jiří Šimák. „Následně na místě podala trestní oznámení pro napadení i protistrana na majitele objektu," upřesnila Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie.

Spor o přístup do zamčené místnosti ovšem neskončil. Ředitelka Pampelišky vyzvala majitele objektu, aby dveře odemkl, ale znovu bez úspěchu.

„Sepsali jsme tedy podnět s podezřením na páchání trestného činu krádeže a zavolali policii. Policistům jsem se namístě pokusila předat podnět i s dokumenty prokazující naše vlastnictví k zadržovanému materiálu a požádala jsem je, aby místnost zapečetili. Ti odmítli s vysvětlením, že zde nejsou proto, aby chránili náš majetek, a vyzvali nás k podání vysvětlení na místním obvodním oddělení," vysvětlila ředitelka Pampelišky. Tam se Yvoně Brichové podle jejího vyjádření podařilo předat podnět i s dokumenty.

V současné době je situace taková, že Kahan je celý zabezpečený novými zámky a podle původní dohody s novým majitelem měl v pondělí dopoledne začít úklid. „S tím se začalo podle plánu, všude se luxuje a vytírá. Majitel na vše dohlíží a kontroluje kvalitu úklidu," doplnila Yvona Brichová.

Čekání na soud

Českolipské obvodní oddělení policie ČR eviduje už pěknou řádku oznámení týkajících se sporu. Ať už kvůli napadání, neoprávněnému užívání nemovitosti nebo krádežím majetku.

„V současné době zjišťujeme, zda došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, u napadání by se mělo jednat o přestupek proti občanskému soužití a ohledně majetkových sporů jsme zažádali soud o stanovisko ohledně smluvního vypořádání majetku. To jsme však ještě neobdrželi," vypočítala Ivana Baláková.

Majitel bývalého hotelu Kahan se tradičně odmítl vyjádřit jak ke svým záměrům s budovou, tak i k nedělnímu incidentu.

Raymond Borowczak koupil hotel letos v květnu. S vedením obecně prospěšné společností Pampeliška se snažil dohodnout nové podmínky nájmu, avšak neúspěšně. Organizace pečující o seniory tak všechny své klienty o uplynulém víkendu přestěhovala do bývalého hotelu Diamo ve Stráži.