I zde by totiž po schválení novely přišli lidé o možnost vyřídit si formality potřebné ke stavbě. Novela totiž říká, že by Stráž pod Ralskem přišla o Stavební úřad. Ty podle novely budou jen ve městech s rozšířenou působností či na jiných pověřených úřadech, kterým městský úřad ve Stráži není.

Starostka Stráže pod Ralskem Věra Bradáčová se proto přidala k dalším starostům měst a obcí Libereckého a Ústeckého kraje a podepsala začátkem prosince prohlášení, ve kterém všichni starostové jednoznačně deklarují svou nevoli vůči navrhované novele zákona.

Kromě toho starostka odeslala i další dva dopisy samostatně, v nichž Ministerstvu svůj postoj znovu a znovu připomíná. „Proti novele budeme bojovat všemi možnými prostředky i nadále,“ uvedla starostka. „Stavební úřad v našem městě považujeme za účelně zavedenou službu občanům a firmám,“ dodala s tím, že právě tato slova píše i v dopisech zaslaných na ministerstvo.

„Nevíme, jak projednávání novely dopadne, ale věříme ve zdraví rozum a silnou argumentaci měst a obcí,“ dodala Věra Bradáčová.