Oznámení, že se počítá s obnovením těžby uranu na Českolipsku, vyvolalo řadu reakcí. Připomeňme, že první oficiální vyjádření v tomto směru poskytl minulý týden ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
„My se k obnovení těžby nestavíme apriori negativně. Každá země má nějaké bohatství a zásoby uranu tu mají při dnešních cenách hodnotu čtyři sta až pět set miliard korun,“ shrnul Martin Říman. „Těžbu nelze vyloučit, co ale vylučuji je způsob, který se zde využíval.“
„Uran je naším rodinným zlatem. Předpokládám, že pokud stát rozhodne, že toto zlato potřebuje, udělá to šetrně,“ poznamenal hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.
Starostka Stráže pod Ralskem Věra Bradáčová vidí v obnovení těžby přínos pro město. „Diamo zůstane významným zaměstnavatelem, který poskytne řadu nových pracovních příležitostí. Stráž je s uranem sžitá. Skončit má chemická těžba a s ní i negativní vliv na životní prostředí,“ komentovala.


Neodstranili následky těžby


Proti obnovení těžby se ohrazují obyvatelé Podještědí. Ačkoliv oficiální místa nepřipouštějí, že by se děly konkrétní kroky, Josef Jadrný, šéf Strany zelených z Janova Dolu, připomíná, že ministerstvo životního prostředí tu už vyhlásilo chráněné ložiskové území.
„Nevzdali jsme se. Na sobotu 7. června spolu s občanským sdružením Naše Podještědí připravujeme velký protestní pochod z Janova Dolu až do Lázní Kunratice,“ řekl Josef Jadrný.
Další důvody proti obnovení těžby dodává Miloslav Lomič (SZ Česká Lípa). „Do dnešního dne nebyly odstraněny následky těžby a vypadá to, že ještě několik dalších desítek let budou odstraňovány, to vše za obrovských nákladů. V protestech hodláme dál pokračovat,“ zdůraznil Miloslav Lomič.