Zhruba čtvrtinu svého ročního rozpočtu bude muset vydat město Stráž pod Ralskem na odstranění havarijního stavu tělovýchovného pavilonu s plaveckým bazénem.


Budou žádat dotace
„Na celkovou rekonstrukci je potřebná podle prvních studií částka ve výši deseti milionů korun,“ uvedla místostarostka města Jitka Urbánková. Stráž pod Ralskem hospodaří s ročním rozpočtem čtyřicet milionů korun, a tak je jasné, že největším problémem budou finance.
„Budeme žádat o peníze z Evropské unie, hledáme operační program, ze kterého bychom opravu mohli investovat. Vlastní prostředky bohužel nemáme,“ pokračuje Věra Bradáčová.
Opravy ale nepočkají, a tak je vedení města rozhodnuté v případě, že nedostane dotaci, postupně akci zafinancovat i ze svého rozpočtu.


Studie potvrdila nutnost oprav
Studie, která měla posoudit stav budovy a navrhnout opatření k zlepšení havarijního stavu, potvrdila rozsáhlá poškození. Oprava je více než nutná. „Realita je velmi vážná a některé naše záměry budeme muset odsunout na později. Jen nová vzduchotechnika je navržena ve třech variantách a v průměru se jedná o investice za pět milionů korun,“ uvedla starostka Věra Bradáčová.
Úpravu sportoviště musí rozdělit do několika etap. „Nejprve budeme zpracovávat projektovou dokumentaci. Samotná rekonstrukce se bude týkat tří věcí: střechy, vzduchotechniky a podlahy v tělocvičně,“ popsala Věra Bradáčová.
A právě střechu musí opravit co nejdříve. Znamená to, že město potřebuje dva miliony korun, zhruba polovinu na projekt a polovinu na rekonstrukci střechy, aby do objektu přestalo zatékat.
„Práce nemůžeme odkládat. Dřevěné konstrukce jsou napadené dřevomorkou a odborný posudek říká, že pokud rychle nezasáhneme, hrozí, že se velmi rychle rozšíří,“ pokračuje starostka. V dalších etapách pak přijde na řadu vzduchotechnika a nakonec podlaha tělocvičny.
Podle Zdeňka Hlinčíka, ředitele Panda Sportu, se tu sešly dva problémy. „Zřejmě došlo k narušení parotěsné zábrany a zároveň začalo zatékat do střechy. Začala se zvedat prkna v tělocvičně, která je nad bazénem,“ popsal.


Sportovci mají náhradní řešení
Do Stráže pod Ralskem jezdí mnoho sportovců a sportoviště využívají i místní. Museli proto přijmout taková organizační opatření, aby mohli dodržet vše, co bylo již nasmlouvané.
„Jezdí sem spousta sportovců na soustředění prakticky z celé republiky. Ale naštěstí máme dost prostor, a tak jim nabízíme alternativy,“ ujistil Zdeněk Hlinčík.
Namísto tělocvičny, kterou mohou sportovci využít jen zčásti, sportují v kryté hale. „Oddíly, které měly dlouhodobé objednávky, tam chodí za stejné peníze,“ dodal provozovatel. Někteří své aktivity přesunuli ven.