Strážníci v Novém Boru fungují pro veřejnost již čtvrt století. Vznik městské policie v Novém Boru se datuje k 1. dubnu 1992, kdy ulice města začalo střežit prvních šest strážníků. Ve výbavě měli jen pouta, kasr a obušek.

První auto, Škodu 105 s potřebnou radiostanicí, dostali až následující rok. Za uplynulé čtvrt století se ale mnohé změnilo. Dnes je strážníků celkem patnáct a jejich vybavení a výstroj odpovídá moderním trendům.

Nová služebna

„Největšími změnami procházíme posledních sedm let. Máme zrekonstruované prostory, vznikla stálá služebna pro styk s občany. Místo radiové sítě už máme digitální s využitím GPS, postupně měníme kamerový systém z analogového na digitální. Strážníci mají ve výbavě nové zbraně, kvůli jejich bezpečnosti i lepšímu zaznamenání událostí dostali osobní minikamery, pořídili jsme fotopasti a také defibrilátor. Díky přístroji a zejména profesionalitě zasahujících strážníků se povedlo v posledním půlroce zachránit dva lidské životy. Od letošního roku je naší posilou belgický ovčák Ares," vypočítává změny velitel novoborské městské policie Jiří Zemanec, který v jejích řadách slouží se strážníkem Josefem Pavlasem od samého počátku.

Ale sebelepší výzbroj a vybavení by byly k ničemu bez profesionální práce lidí, kteří u městské policie pracují. Jako poděkování jim proto vedení města spolu s vedením městské policie připravily slavnostní podvečerní program, během nějž strážníci převzali památeční skleněné plakety.

Městská policie v Novém Boru si připomněla 25 let svého fungování.Zdroj: Radmila Pokorná

„Jubileum městské policie svědčí o jejím významu pro naše město, obyvatele i návštěvníky," říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Kromě dohlížení na dodržování zákonů a pořádku v ulicích se velkou měrou věnují prevenci. Významné jsou jejich projekty pro ty skupiny obyvatel, které patří mezi nejvíce ohrožené, jako jsou senioři nebo děti.

„Spolupracují nejen s policií, hasiči i záchranáři, ale také s vězeňskou službou nebo armádou. Za uplynulých pětadvacet let tak městská policie dokázala, že se stala nezastupitelnou složkou bezpečnostního systému," dodává starosta. Popřát k výročí přišli i zástupci organizací, s nimiž strážníci úzce spolupracují, jako například hasiči nebo vedení českolipské státní policie.

„Městská policie je tady určitě potřeba. Nevím, jak je to tady s kriminalitou, ale určitě je dobré, že tady strážníky máme. V centru je pár pofiderních podniků, kde se často objevují bezdomovci a jinak sociálně slabí občané, na které je potřeba dohlížet," říká Katka z Nového Boru.

Pětadvacet let za sebou mají i strážníci v České Lípě. „Městská policie v České Lípě byla založena 1. 1. 1992," sdělila Eva Vlastníková, tisková mluvčí městské policie v České Lípě.

Městská policie v Novém Boru si připomněla 25 let svého fungování.Zdroj: Radmila Pokorná