Starší lidé si stěžují na společnost Student Agency. Ta sice oznámila, že od října bude z Liberce do Prahy jezdit levněji, pro důchodce se však cena za jízdenku naopak zvýšila.

„Jistěže se mi to nelíbí. Všichni jezdí levněji a my platíme víc. To prostě není fér. Zdá se, že firma chce asi ušetřit zrovna na důchodcích,“ svěřila se Deníku Dana Dostálová, která jezdí pravidelně do Prahy navštěvovat svého syna a jeho rodinu.

Senioři měli až do září u Student Agency slevu a za jednu cestu zaplatili 70 korun. Od října je však čekalo nemilé překvapení. Ačkoli si v médiích přečetli zprávy o zlevňování, pro ně byla realita opačná. Za jízdenku zaplatili korun osmdesát.

Deník na základě stížností několika čtenářů na tuto nesrovnalost upozornil ředitele společnosti Student Agency Radima Jančuru.
Jak se ukázalo, nevýhodná změna ceny pro starší cestující nebyla záměrem.

„Poptal jsem se na to a zjistil, že máte pravdu. Při změně cen nám tato cena vypadla. Cenu 70 korun pro seniory nastavíme v co nejkratší době,“ omlouval se Jančura.

Jak dodal, velké množství seniorů už dnes používá kreditové jízdenky a cestuje do Prahy za pouhých padesát korun.
Říjnové snížení cen je dalším kolem nekonečného konkurenčního boje, který vede společnost Student Agency na trase mezi Libercem a Prahou s dalšími dopravci.

Tentokrát je jejím soupeřem Dopravní podnik města Liberec, který své autobusy vyslal na trasu letos v březnu.
Společnost Student Agency chce snížením cen přimět liberecký magistrát, aby umožnil žlutým autobusům odjíždět ze stejného stanoviště, z něhož vyjíždějí autobusy Dopravního podniku.

„Je to taková menší forma nátlaku, abychom se konečně domluvili na jednom odjezdovém místě. Zároveň chceme motivovat klienty, aby dali přednost našemu autobusu,“ vysvětlil Jančura.

Autobusové nádraží považuje za méně výhodné než je Fügnerova ulice, odkud vyjíždějí busy konkurence. Podle něj by jedno odjezdové místo bylo výhodnější pro cestující.

Dopravní podnik původně plánoval, že společnou zastávku zřídí ještě letos, nakonec však musel investici odsunout.

„Nedostali jsme zaplacené pohledávky, takže momentálně si nemůžeme dovolit žádné investice,“ vysvětlil ředitel Jiří Veselka.
Dopravní podnik čeká na splacení dvacetimilionového dluhu od Organizačního výboru MS 2009, který nezaplatil za zajišťování veřejné dopravy během šampionátu, kdy byla doprava ve městě pod Ještědem po celou dobu zcela zdarma.