Vzdali jsme se jaderných zbraní výměnou za slib zachování našeho území a bezpečnosti. Žádáme vás, abyste naplnili tyto závazky.

Velmi vážnou výzvu obdržela včera radnice v České Lípě od městské rady spřáteleného ukrajinského města Užhorod. Ukrajinci ve výzvě mluví o nebezpečí třetí světové války a žádají Českou Lípu, aby prohlášení předala svým občanům a také vládě a českým diplomatům.

„Prosím proto všechny sdělovací prostředky, aby výzvu našich přátel z Ukrajiny, kteří se obávají i toho nejstrašnějšího, rozpoutání třetí světové války, naší veřejnosti zprostředkovaly. Výzvu, která je především úpěnlivou prosbou, postoupím také představitelům naší země," reagovala starostka České Lípy Hana Moudrá. Konkrétně se chce obrátit na parlament a vládu ČR.

„My, zástupci rady města Užhorod jsme hluboce znepokojeni současnou situací na Ukrajině, která se stala centrem pozornosti celého světa. V souvislosti s eskalací konfliktu na Krymu a dalších ukrajinských regionů, které mohou vést k vojenské invazi a okupaci, se obáváme skutečné hrozby narušení míru a bezpečí, a to nejenom na Ukrajině, ale i na celém světě," stojí v samém úvodu výzvy z Užhorodu.

2000 Partnerským městem České Lípy je Užhorod od roku 2000. Na počátku spolupráce byl zájem dvou krajanských spolků.

Čtyřicetičlenná městská rada největšího ukrajinského města v takzvaném Zakarpatí se přitom odvolává na tzv. Budapešťské memorandum z roku 1994. To reagovalo na situaci na Ukrajině po rozpadu Sovětského svazu. Nově vzniklá Ukrajina byla totiž tehdy zemí se značnými zásobami atomových zbraní.

V Budapešti v roce 1994 proto vedení země podepsalo dohodu se třemi nejvýznamnějšími zástupci Rady bezpečnosti OSN: s USA, Velkou Británií a co je dnes důležité i s Ruskem. Tyto tři velmoci slíbily vznikající Ukrajině garance národní bezpečnosti a suverenity výměnou za zničení zásob jaderných zbraní.

Užhorod, a vůbec západní část Ukrajiny, se nyní domnívá, že Rusko toto Budapešťské memorandum porušilo. „Toto je přímá intervence na území suverénního státu, která může mít za následek krveprolití, způsobené vládou Ruské Federace pod vedením V. Putina," upozorňuje užhorodská městská rada v dopise, zaslaném do České Lípy. „Zastavme společně možné nebezpečí Třetí světové války, ve které by nebyli žádní vítězové; měli bychom okamžitě jednat v zájmu našich zemí, našich obyvatel, našich dětí nás."

Užhorod se 120 tisíci obyvateli je partnerským městem České Lípy od roku 2000. Na počátku všeho stály dva ukrajinské krajanské spolky, Spolek Jana Amose Komenského a Spolek T. G. Masaryka. Traduje se, že tyto spolky hledaly nějaké ryze české město a Česká Lípa se jim zdála nejčeštější.

Česká Lípa se pak například finančně podílela na výrobě busty T. G. Masaryka, která byla odhalena v Užhorodě, českolipská obchodní akademie podepsala smlouvu s užhorodským Slovanským institutem, kde studují Ukrajinci češtinu. První skupina ukrajinských studentů krátce nato Českou Lípu navštívila.

Kousek od hlavního náměstí Užhorodu, kterému se říká Centrálnyj rynek, zase Ukrajinci jako poděkování severočeskému městu otevřeli hospodu s názvem „Česká Lípa" a nápis na ní napsali v latince, na což museli získat řadu speciálních povolení.

CELÉ ZNĚNÍ VÝZVY

Všem občanům našich partnerských měst

Od zástupců užgorodské městské rady

Zpřátelené město Užhorod ve své Výzvě, zaslané do České Lípy, upozorňuje na dohodu, která se týká zničení atomových zbraní. My, zástupci rady města Užhorod jsme hluboce znepokojeni současnou situací na Ukrajině, která se stala centrem pozornosti celého světa. V souvislosti s eskalací konfliktu na Krymu a dalších ukrajinských regionů, které mohou vést k vojenské invazi a okupaci, se obáváme skutečné hrozby narušení míru a bezpečí, a to nejenom na Ukrajině, ale i na celém světě. Toto je přímá intervence na území suverénního státu, která může mít za následek krveprolití, způsobené vládou Ruské Federace pod vedením V. Putina.

Ukrajinci si zvolili legitimní novou vládu, která navazuje na práci v rámci evropského integračního systému, který si získal důvěru většiny obyvatel z důvodu provádění reforem, stabilizace katastrofické ekonomické situace, dalšího rozvoje demokracie a obrany práv a svobod obyvatel bez ohledu na jejich víru a přesvědčení. Nicméně, Ukrajina je pod velkou hrozbou nebezpečí ztráty územní bezpečnosti státu. Na Ukrajině zemřelo mnoho nevinných obyvatel bojujících za svobodu a nezávislost země.

Naléháme proto na naše skutečné přátele v partnerských městech, aby podpořili naši žádost a předali ji Vašim občanům, představitelům vlády a stran a diplomatům kvůli zastavení ruské vojenské agrese, zastavení přímého narušování ukrajinských interních záležitostí, respektovaní ukrajinské bezpečnosti, nezávislosti a suverenity. Žádáme vás, abyste naplnili všechny závazky, které jsme podepsali v roce 1994 v Budapešti společně s Ruskem, Velkou Británií a USA týkající se garance územní bezpečnosti na Ukrajině na oplátku za odmítnutí jaderných zbraní mírovou cestou.

Zastavme společně možné nebezpečí Třetí světové války, ve které by nebyli žádní vítězové; měli bychom okamžitě jednat v zájmu našich zemí, našich obyvatel, našich dětí – nás.

Zástupci užgorodské městské rady

O UžhoroděUžhorod se svými více než 120.000 obyvateli je největším městem Zakarpatské Ukrajiny, křižovatkou obchodních cest a vyhlášeným centrem obchodu a průmyslu. Pro rozvoj města jsou důležitá především odvětví spojená s potravinářským průmyslem, výrobou nábytku a obráběcích strojů, nově se důležitým průmyslovým odvětvím stává cestovní ruch.
Pýchou města je kultura a vzdělávací systém. Ve městě se nachází Užhorodská státní univerzita, Vysoká škola informatiky, ekonomie a práva, jedno z nejlepších ukrajinských gymnázií, Palác dětí a mládeže, umělecká škola, stejně jako množství kulturních a uměleckých spolků, sochařů, výtvarníků a dalších umělců.