Blíží se konec školy a s ním dětmi očekávané dvouměsíční prázdniny. Pracujícím rodičům však začínají starosti o to, jak dítěti zajistit program na volné letní dny. Mnozí rodičové již mají jasno, pošlou svá dítka na letní tábory. S přihlášením svých ratolestí by však neměli váhat.
Děti tábory milují a příležitost, jak se setkávat s kamarády a zažívat dobrodružství, si nenechávají ujít. Nabídka letních táborů je na Českolipsku velmi pestrá, od těch příměstských až po zahraniční výpravy k moři. Některé z pobytů však jsou již v těchto dnech obsazené. „Nyní je období, kdy se rodiče nejvíce zajímají o letní tábory. U většiny pobytů už ale neuspějí, jsou plné,“ potvrzuje Jiřina Mimrová, ředitelka českolipského Domu dětí a mládeže Libertin, který letos pořádá osm táborů.
O které pobyty je největší zájem, však podle Jiřiny Mimrově nelze přesně říci. „Děti si mohou zvolit tábory podle toho, čemu se na nich chtějí věnovat. Nabízíme pobyty se zaměřením na cyklistiku, vodáctví či horolezectví, a každého baví něco jiného,“ říká ředitelka.
Kdo nechce odjíždět z domova a přesto si užít táborové radovánky, má také možnost. Řešením jsou tzv. příměstské tábory, které v České Lípě probíhají přímo v DDM Libertin. Díte přijde v osm ráno a po celodenním programu odchází odpoledne opět domů. „Náplní takových táborů jsou výlety po okolí, koupání, hry v klubovně a celá řada dalších aktivit,“ dodává Jiřina Mimrová.
Většina táborů je pro školáky, po dohodě však lze na tábor poslat i dítě, které do školy zatím nechodí. Musí však být samostatné. „Moje pětiletá dcera jede letos poprvé na tábor se svou starší sestrou. Doufám, že se jí tam bude líbit,“ říká Klára Rákosníková z České Lípy.
Ceny táborů se pohybují průměrně okolo třech až pěti tisíc korun, podle zaměření tábora. Dětské tábory v zahraničí mohou stát samozřejmě o nějakou tisícovku navíc.