Namísto ohlášených dvou stovek se jich dostavila asi šedesátka, převážně obyvatel domu. Muži, ženy, děti. Hlavní slovo měl Miroslav Tancoš. Padala ostrá slova a ultimativní požadavky.

„Chceme, aby všechny rodiny dostaly náhradní bydlení. Sociální byt dostala jenom jedna rodina, ostatní nemají kam jít,“ řekl Miroslav Tancoš. Na podporu těchto slov vystoupil i Milan Turko: „Čekáme třetí dítě, nemáme kam jít.“

Když nedostanou náhradní byty, chtějí, aby za ně město zaplatilo alespoň třicetitisícovou kauci za nové bydlení. „Žádáme, aby vedení Nového Boru dnes v sedmnáct hodin abdikovalo,“ prohlásil Tancoš s tím, že pokud město nesplní jejich požadavky, deset lidí zahájí hladovku.

Dlužníci nemají nárok

„To mohou, ale nevím, co si chtějí vymoci. Město nemůže přestupovat zákon a přidělit náhradní byt dlužníkům města,“ komentoval starosta Jindřich Mareš, který je přesvědčený, že všechny rodiny náhradní bydlení dostanou. „Musí ale složit třicetitisícovou kauci, protože nový majitel je kvůli jejich minulým dluhům nechce vzít zadarmo,“ dodal.

Jedna rodina ze šesti, které v čp. 524 v Nemocniční žijí, je již přestěhovaná do náhradních prostor. „Ostatní mají soudní výpověď, jsou to prakticky squateři,“ konstatoval Jindřich Mareš. Nyní je v pořadníku na byt asi dvě stě čekatelů.

Pohledávky platilo město

Město se s romskými obyvateli Nemocniční snažilo dohodnout o úhradě dluhů ve výši cca půl milionu korun. Nakonec radnice musela pohledávky uhradit sama a problémový objekt prodala. Vodu nechal odpojit nový majitel, který neuzavřel s dodavatelem smlouvu.

Romové se dožadují alespoň cisterny s pitnou vodou. Tu ale podle starosty město poskytuje jen v případě katastrofy. „Mohou se na ni složit sami,“ říká. „Navíc jsme dětem dodali balenou vodu.“

Problematika Romů z Nemocniční ulice se dostala i na program středečního jednání novoborských zastupitelů. „Když nám neodpovědí, je deset lidí připravených začít držet hladovku,“ řekl Miroslav Tancoš. Demonstrace Romů se chvílemi změnila v předvolební agitaci. „Blíží se komunální volby. Dejte hlas romským kandidátům,“ vyzýval.