Účastníci, kteří se sem sjeli z různých míst České republiky, spojili příjemné s užitečným a společnými silami uklidili celý hradní areál před příchodem zimy.

Sezonu, která odstartovala o Velikonocích, kdy po dlouhé zimě hradní skálu místy ještě pokrýval led, zhodnotil sloupský kastelán Ivan Volman jako vcelku nevybočující z normálu. Výjimkou byly dvě mimořádné události. Tou první bylo natáčení německého historického filmu Die Pilgerin Poutnice, kvůli kterému musel být hrad první týden v červenci uzavřen.

Ta druhá byla snad ještě dramatičtější, i když na rozdíl od zásahu filmařů ji návštěvníci prakticky nezaregistrovali.

Malé drama zažil hrad v polovině září, kdy se přímo pod známou sochou poustevníka, která je symbolem hradu, náhle zbortila části skály a spadlo zdivo.V polovině září došlo na nejvyšším, jihovýchodním ochozu u nového rozária, přímo pod známou sochou poustevníka, která je symbolem hradu, k náhlému zborcení části skály a pádu zdiva. Sloup se tak stal dalším v řadě našich skalních hradů, které v nedávné době postihlo podobné neštěstí. Dosud nevymizela z paměti obyvatel Českolipska masivní havárie, která v roce 2009 postihla hrad Jestřebí, o dva roky později pak ohrožoval pád skalního bloku známý hrad Valdštejn v Českém ráji.

„Nejdůležitější je, že bezpečnost návštěvníků nebyla nijak ohrožena a provoz na hradě zůstal nenarušen," konstatoval Ivan Volman, který je dlouholetým správcem a nájemcem hradu.

„Okamžitě po události jsme se spojili s chomutovskou firmou STIX, která se zaměřuje na monitorování a zabezpečování stavu skal a má nepřetržitou havarijní službu. Spolupracovali jsme s nimi už od roku 2012, kdy instalovali svá měřidla u skalní spáry, oddělující pískovcový blok v jihozápadním rohu hradního masívu. To, co se stalo nyní, bylo pro všechny nepříjemným překvapením. Bude nás to motivovat k tomu, aby monitorování pohybu skal bylo rozšířeno v celém prostoru hradu," uvedl kastelán.

Pokud jde o místo nedávné havárie, proběhl už geologický průzkum a hned na jaře příštího roku bude podle zpracovaného projektu provedena oprava, včetně zabezpečení celého okolí.

Marie Čcheidzeová