Účastnili se policejních manévrů při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky v Praze v roce 2002 i zasedání NATO v Praze o dva roky později. Byli také nasazeni v Rumburku a Novém Boru poté, co tu v roce 2011 propukly nepokoje po mačetovém útoku.

Policisté z hlídkové služby v České Lípě, kteří jsou součástí krajské pořádkové jednotky těžkooděnců a jsou nejčastěji nasazovaní do ostrých akcí, teď mají v České Lípě úplně nové sídlo. Dál ale zůstávají na problematickém sídlišti Sever, kde o jejich přítomnost stálo vedení města.

Z chátrajícího panelového domu v Okružní ulici, který patřil ministerstvu vnitra, se přestěhovali více do epicentra českolipského sídliště. Město jim propůjčilo část bývalé mateřské školy v ulici Severní, kde budou policisté sídlit společně s městskou organizací Sociální služby.

Policii pomáhá Česká Lípa i jinak Česká Lípa přispěla policii také na novou, moderně vybavenou výslechovou místnost speciálně určenou pro oběti trestných činů, zejména děti. Má vyrůst v budově policejního ředitelství Pod Holým vrchem a nahradit má původní „výslechárnu", která už neodpovídá době a policistům stěžuje jejich práci při výslechu. „Skutečně se stalo, že vrzavé pootočení kamery, která snímala výslech, vyrušilo malé dítě při výpovědi. Ztratilo pozornost a výrazně to zkomplikovalo další průběh," popsala mluvčí policistů na Českolipsku Ivana Baláková. Česká Lípa na výslechovou místnost přispěje 40 tisíci korunami. Zbytek zhruba 350 tisícse zaplatí z dotace z ministerstva vnitra.

„Chtěl bych moc poděkovat, že jsme se po dvaceti letech dočkali stěhování z nevyhovujících prostor a máme konečně odpovídající zázemí," poděkoval a pochválil podporučík Martin Vozka, velitel hlídkové služby Policie ČR v České Lípě.

Vozka v pořádkové jednotce pracuje od jejího vzniku v roce 1994. Takže si dobře pamatuje všechny „služebny", ve kterých měli českolipští těžkooděnci během dvaceti let své zázemí. „Prvních pět let jsme sídlili na sídlišti Špičák, protože tam byl po utlumení těžby uranu nejvyšší nápad trestné činnosti," vzpomíná Vozka.

Dalších pět let sdílela hlídková policie společně prostory s cizineckou policií v České Lípě. „Poté sehrál v našem umístění roli znovu nápad trestné činnosti, která začala růst na sídlišti Sever. Proto jsme se stěhovali do objektu ministerstva vnitra v Okružní ulici," popsal velitel jednotky. „V té době tu rostl příliv takzvaných nepřizpůsobivých osob ze sociálně vyloučených lokalit."

V chátrajícím paneláku nad základní školou Sever by policisté možná zůstali dál. Ale ministr vnitra vloni rozhodl o prodeji objektu a policie musela řešit, kam hlídkovou službu umístí. Po delších jednáních došlo k dohodě mezi policií a městem Česká Lípa. „Doufám, že jsme nyní získali sídlo, ve kterém budeme fungovat na dlouhodobé bázi," přeje si Martin Vozka.

Že policisté zůstávají na Severu vítá i českolipská radnice. „Jsou tady poměrně blízko od sebe dvě základní školy, největší mateřská škola na území České Lípy i dům s pečovatelskou službou, takže přítomnost policie v takové aglomeraci je potřebná," uvedla starostka Hana Moudrá.

Policie se přitom netají tím, že za nové zázemí pro hlídkovou jednotku je velmi vděčná. „Spolupráce mezi městem Česká Lípa, městskou a státní policií je už dlouhodobě výborná. Výsledkem je průběžná podpora města policii v důležitých věcech a momentech," prohlásila také Ivana Baláková, mluvčí policistů na Českolipsku.

Hlídkovou službou prošlo za dvacet let na sedmdesát příslušníků policie, kteří mají za sebou stovky zásahů pro rychlé řešení mimořádných událostí. V mnoha z nich se tito policisté doslova vyznamenali. Dva z nich například získali Zlatý záchranářský kříž za záchranu životů při výbuchu ve skladu Benziny v Českokamenické ulici a před měsícem byli další členové jednotky oceněni krajským policejním ředitelem za Čin roku za záchranu dvou životů během jedné služby.