MEZINÁRODNÍ NOC PRO NETOPÝRY

4. září od 21.00, úpatí Suchého vrchu u ústí Ledové jeskyně Naděje

Ukázky metod výzkumu netopýrů jedinečná šance setkat se s živými netopýry. Promítání diapozitivů přímo na místě seznámení se s důvody a způsoby ochrany netopýrů. Pro případ deště je připraven nouzový přístřešek. Možnost příchodu a odchodu kdykoli v průběhu akce, která bude trvat do cca 23 hodin. Možnost příjezdu autem ve směru od Mařenic, nebo Trávníků do osady Hamr a dále cca 300 metrů pěšky, nebo od Nové Huti ke křižovatce u Sv. Jána a dále cca 2 km pěšky. Na obou lokalitách je místo k parkování. Trasa bude vyznačena šipkami. Nutné a doporučené vybavení: Baterka schopná svítit déle než jednu hodinu. Hrneček na čaj či kávu.

VI. SETKÁNÍ VOZIDEL FRAMO A BARKAS 

5. září od 10.00 do 16.00, zámek Zákupy

Unikátem bude jediný zachovaný exemplář automobilu Gatter vyráběný v Zákupech konstruktérem Wilibaldem Gatterem v letech 1930-1936. Automobil bude vystaven při příležitosti oslav 700. výročí první písemné zmínky o Zákupech.

DEN S POLICIÍ A DALŠÍMI SLOŽKAMI IZS

5. září od 10.00, autodrom Sosnová

Ostří služební psi v akci, policie na koních, ve speciálních vozidlech, ale i záchranka a hasiči. Velkolepá přehlídka čeká návštěvníky Dne s policií a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému, která vypukne příští sobotu 5. září na autodromu v Sosnové. Bezmála celodenní program na autodromu začne v 10 hodin. Lidé budou moci využít kyvadlové dopravy z konečné autobusu Špičák Dlouhá, další zastávka bude u KD Crystal v České Lípě, odkud autobus zamíří rovnou k autodromu a zase zpět. Jízdné bude zdarma a autobus vyjede vždy jednou za půl hodiny. První cestující z České Lípy se svezou v 9.30, poslední návštěvníky autobus sveze zpět do města v 15.40.
Program:
10.30 - ukázka práce policejních psovodů se speciálně vycvičenými služebními psy
11.30 - simulovaný zákrok krajské pořádkové jednotky policie proti nebezpečným pachatelům
12.00 - ukázka záchrany osob za pomoci lezecké skupiny HZS
12.30 - pražská jízdní policie v akci
13.30 - společný zásah příslušníků hasičského záchranného sboru, zdravotnické záchranné služby a policistů při dopravní nehodě
14.00 - ukázka práce policejních psovodů se speciálně vycvičenými psy
14.30 - spanilá jízda vozidel integrovaného záchranného systému
Pokud budou příznivé letové podmínky, předvede zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje ukázku své činnosti za využití vrtulníku. Doprovodný program: BESIP team, MP Česká Lípa, Paintball, kriminalistické techniky, škola smyku, policejní radar a další.

SOUTĚŽ VE VAŘENÍ KOTLÍKOVÝCH GULÁŠŮ

5. září od 10.00, zámecký park Zahrádky

Soutěž o nejlepší zvěřinový guláš v Zahrádkách.Připravit ingredience, rozdělat oheň, dobře uvařit a nakonec ještě přesvědčit porotu. Úkol hodný opravdových mistrů labužníků čeká na účastníky 4. ročníku soutěže o nejlepší kotlíkový zvěřinový guláš, která vypukne tuto sobotu v areálu zámku v Zahrádkách. Vůně divokého masa se tamní zahradou ponese od 11 hodin až do pozdního odpoledne. Soutěžní guláše ohodnotí odborná porota a jak je v Zahrádkách zvykem, i letos v ní nebudou chybět známé osobnosti. Účast přislíbili například herci Igor Bareš, Jaroslava Obermaierová a Mirka Součková. Soutěžící budou vařit zhruba tři hodiny. Návštěvníci budou moci během toho mistrům kuchařům nahlédnout pod pokličku i s nimi pohovořit. Hodnocení poroty pak odstartuje přímo na pódiu ve 14 hodin. Vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny. Ve hře je třeba laň, daněla, muflon nebo divočák. Gulášový den v zámeckém parku slibuje už od 10 hodin bohatý doprovodný program.

Zahájí jej myslivečtí trubači, o hodinu déle bude pokračovat vystoupením Duo Adamis známé z TV Šlágr. Návštěvníci se dál mohou těšit na sokolníky, myslivecké kynology se svými svěřenci, vábiče zvěře a další. Pro nejmenší návštěvníky organizátoři chystají soutěže či malování na obličej, trampolínu, prolézačky a zdarma skákací hrad. Gulášovým dnem budou provázet moderátoři herečka Klára Jandová a znalec myslivosti Petr Salba. Akci pořádá okresní myslivecký svaz Česká Lípa a obec Zahrádky. Díky slosovatelným vstupenkám budou mít šanci s hodnotnou zvěřinovou cenou odejít i sami návštěvníci. Vstupné je 40 korun.

VIII. SVATOVÁCLAVSKÁ SLAVNOST

5. září od 12.00, Blíževedly

Po celý den atrakce pro děti, stánkový prodej.
Program:
12:00 - Kostel sv. Václava - Svatováclavská mše
13:00 - Zahájení slavností
13:05 - Pavlína Filipovská + Karel Štědrý
14:00 - Dětská show Světlany Nálepkové
15:00 - Jiří Krampol
15:45 - zpěvačka Yanna
16:15 - silová akrobacie
16:30 - Martin Maxa
17:30 - silová akrobacie
17:45 - Yvetta Blanarovičová
18:30 - Waldemar Matuška revival
21:00 - taneční zábava

DIVADELNÍ FESTIVÁLEK V PETROVICÍCH

5. září od 14.00, kostel Nejsvětější trojice Petrovice

Akce má být jedním z kroků, jak hledat nové využití a význam pro tuto sakrální stavbu stojící na česko- saském pomezí. Je propojena s poutí kmotrů a kmotřenců, která se tento den koná v bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí (mše sv. od 10. 00). Vystupovat budou především místní spolky z jedné i druhé strany hranice.
Program:
14.00 - Dětská sekce Divadla bří v hábitu: Jonáš
14.30 - Zapomenutá místa 1 promítání dokumentu
15.00 - Schkola Hartau: Musical Eulenspiegel
16.00 - Lemberské dětské divadlo „Moje divadlo": Zelená Zoe
16.30 - Zapomenutá místa 2 promítání dokumentu
17.00 - Václavky Jablonné: vokální koncert
17.30 - Zapomenutá místa 3 promítání dokumentu
18.00 - Divadelní amatérská společnost: Podruhé už si tě nevezmu
16.30 - 18.00 - Výtvarná dílna na téma kmotři a kmotřenci za kostelem (Madla Koděrová)
Dobrovolné vstupné bude využito na opravu kostela.

DIVKA MÁCHOVA JEZERA

5. září od 15.00, hlavní pláž Doksy

V plném proudu jsou přípravy na veřejné finále soutěže 3. ročníku Dívka Máchova jezera, které proběhne 5. září od 15:00 hodin na hlavní pláži Máchova jezera v Doksech. Českolipský deník jako organizátor soutěže dolaďuje detaily, dívky pilně trénují volnou disciplínu a nacvičují choreografie, aby se publiku předvedly v tom nejlepším světle. Celou soutěží bude provázet známý moderátor TV Nova Petr Suchoň, zazpívá Martina Pártlová. V porotě, která vybere vítězku, zasedne loňská Dívka Máchova jezera Nikola Bachtíková, MISS Kateřina Průšová nebo zástupci partnerů a sponzorů.

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ

5. - 6. září od 9.00, zámek Zákupy

Mimořádné prohlídky zámeckých sklepů budou probíhat po oba víkendové dny od 9 do 16 hodin. Kapacita prohlídky: 15 lidí. Vstupné je jednotné pro všechny věkové kategorie: 30 Kč.

5. - 6. září od 9.00, Státní hrad Bezděz

O prvním víkendu v září se návštěvníci hradu Bezděz dostanou i do míst, která jsou běžně zapovězena. Budou mít možnost projít se po ochozu královské kaple. V 11.00, 13.00 a 15.00 hodin své dovednosti na druhém nádvoří divákům předvedou šermíři ze skupiny Askalon. V sobotu všechny zase potěší recesistický výstup na hrad na lyžích, který z vesnice povede Jára Cimrman. Vstup: 70 Kč, snížené 45 Kč.

ZÁHADA HLAVOLAMU

5. září od 20.30, Vodní hrad Lipý

Poslední představení letošního Divadelního léta na hradě Lipý. Pět chlapců odhodlaných bít se za čest, pravdu a slabší kdykoli a kdekoli, to je klub Rychlých Šípů v podání novoborských ochotníků ze souboru NOPOĎ. Představení je vhodné pro děti od 9 let. Vstupné je 50 korun.

OTEVŘENÁ ROZHLEDNA NA ŠPIČÁKU

6. září od 10.00 do 18.00, rozhledna Špičák Česká Lípa

Již druhý výstup na rozhlednu na Špičáku. Otevřená bude od 9 do 18 hodin. Při otevření v červnu se na rozhlednu čekaly odpoledne velké fronty, doporučujeme tedy přivstat si a přijít raději dopoledne.