Skleněná instalace Potápěč, která visí ze stropu v páté nejvyšší budově světa, pochází od novoborských sklářů. Ručně foukané sklo putovalo do nedávno dostavěného mrakodrapu Lotte World Tower, který leží v těsné blízkosti řeky Han v jihokorejském Soulu.

Skleněný Potápěč, kterého navrhl designér a kreativní ředitel Lasvitu Maxim Velčovský, je inspirovaný korejskou kulturou a bohatou potápěčskou tradicí v regionu. „Socha měří 17 metrů a skládá se z tisíců ručně foukaných neprůhledných skleněných koulí," uvedla mluvčí firmy Mirka Horáková. Skláři museli na huti Ajeto v Lindavě vyfoukat na osmnáct tisíc kuliček.

17 metrů velká skleněná plastika je složená z 18 000 ručně foukaných skleněných kuliček.Zdroj: LASVIT Plastiku obklopují skleněné bubliny evokující moment potopení těla do vody. Instalace tak narušuje geometrické uspořádání budovy a přidává prvek elementu vody. „Do prostoru vnáší ojedinělou dynamičnost," dodala Horáková. Iluze plovoucí postavy odkazuje na meandry nedaleké řeky.

Klasické české sklářské řemeslo je oceňováno na různých místech ve světě. Ve stejné huti skláři vytváří i trofeje pro závod Tour de France nebo sošky Českého Lva. Skleněnou trofej od Lasvitu, která rovněž vznikala v Ajetu a jejíž autorkou je biatlonistka Gabriela Koukalová, si kromě medaile odnesli všichni čeští olympijští vítězové na Letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiru. Čeští medailisté ze Zimních olympijských her v Soči pak získali originální cenu ve tvaru pochodně.

„Mám velký respekt a obdiv pro precizní a inspirující řemeslnou zručnost českých mistrů a jejich přístup," říká zakladatel Lasvitu Leon Jakimič.

Pavlína Černá