Hodiny práce. Vyfouknutí. Precizní ruční vybroušení. Ani minimální chybu nelze opravit. Tak vznikají trofeje pro vítěze nejslavnějšího a nejsledovanějšího cyklistického závodu světa Tour de France. Už potřetí se tohoto prestižního úkolu ujali skláři z Nového Boru.

Křišťálové ceny, které vznikaly v lindavské sklárně Ajeto, zvedne v Paříži už tuto neděli nad hlavu čtveřice závodníků. Kromě celkového vítěze se z nich bude radovat nejlepší jezdec do 25 let, nejlepší sprinter a nejlepší vrchař.

Čtyři kila křišťálu

Elegantní trofeje jsou vyrobené z jednoho kusu ručně foukaného a následně ručně broušeného křišťálového skla. Designér Peter Olah se nechal pro jejich siluetu inspirovat dynamikou a atmosférou tohoto nejprestižnějšího a nejobtížnějšího cyklistického závodu. Trofej váží téměř 4 kilogramy a je vysoká přes 60 centimetrů. Každý kus zdobí ostře řezané precizními brusy, které na rotačním tvaru evokují krystalickou formu.

„To, že vítězové slavné Tour de France budou držet v rukou trofej z dílny českých sklářů, se začíná stávat tradicí a jsem za to velmi rád. Jsme hrdí na to, že se nám podařilo být ke všemu součástí jubilejního stého ročníku tohoto závodu. Stejně jako cyklisté se snažíme pokořit dosavadní hranice a odvést práci v té nejlepší kvalitě," říká Leon Jakimič, zakladatel společnosti Lasvit, která trofeje vyrábí.

Technika, kterou skláři pro vytvoření trofejí použili, je natolik náročná, že minimální chybu nelze opravit a ani jinak vzít zpět. Celý kus je tak znehodnocen a musí se začít znovu. Každá z cen je tak jedinečným uměleckým dílem, které v sobě skrývá tradici a přesnost, úctu k řemeslu a respekt dnešního designu.

Oslava preciznosti

„Pracovat na návrhu trofeje pro tento fantastický závod je úžasná výzva. A protože jsem měl možnost ji navrhnout už loni, kdy se návrh setkal s velkým úspěchem, rozhodl jsem se na něj myšlenkově navázat, I když letošní návrh je ještě více oslavou ručně broušeného českého křišťálu a preciznosti, s jakou ho umí čeští skláři zpracovat. Už teď se těším na jejich předávání na pařížské Champs-Elysees," dodává designér Peter Olah.