Plocha těsně sousedící s kostelem Narození svatého Jana Křtitele byla donedávna nevábným prostorem plným náletů dřevin, kde více jak stoleté náhrobky postupně ohlodával nekompromisní zub času. Akci kombinovanou s restaurátorským workshopem uspořádal místní spolek Sonow. Ten postupně místu dodává líbivý vzhled, a zároveň usiluje o záchranu a renovaci kriticky ohrožených hrobů, které jsou rozprostřené podél obvodové zdi. Mimo jiné se starají i o další památky v Kamenickém Šenově.

„Nyní restaurujeme čtyři náhrobky, které byly v havarijním stavu a na jejichž opravu jsme měli finance," popisuje předseda sdružení Sonow Radim Vácha s tím, že vybrali takové, u kterých hrozila ztráta hodnoty vlivem degradace kamene, případně byly tak nahnuté, že hrozilo jejich zřícení.

Spolupráce

Projekt vznikl za spolupráce tří subjektů plných nadšenců pro historii, které spojuje láska ke Kamenickému Šenovu. Již zmíněný Sonow akci zaštiťuje a k nim se připojil místní Spolek přátel Rheinbachu, což je partnerské město Šenova blízko Bonnu a kde zároveň sídlí Spolek přátel Kamenického Šenova, jehož členové přijeli na sever Čech pomoci s opravami místní památky.

Na restaurování se podařilo v loňském roce vybrat 384 tisíc korun.

„150 000 jsme dostali z Českoněmeckého fondu budoucnosti a zbytek dodali buď partneři z Německa, nebo my jako spolek Sonow prostřednictvím veřejné sbírky, do které se zapojily tři soukromé subjekty a nedávno zesnulý místní farář," říká další člen Spolku Sonow Adam Hotar.

Nadšenci náhrobky rozeberou, jednotlivé díly očistí a impregnují a následně je poskládají zpět do původního stavu. Někde je nutné upravit narušené základy, případně opravují sochařskou výzdobu.

Nejstarší dochované náhrobky na starém hřbitově pocházejí ze šestnáctého století, velmi cenné jsou také ty, jejichž sochařskou výzdobu mají na svědomí členové rodiny Maxovy, slavného sochařského rodu ze Sloupu, který se podílel například na výzDobrovolníci z Česka a Německa se sešli na starém hřbitově v Kamenickém Šenově se společným cílem.Zdroj: Deník/ Jiří Jelínekdobě Karlova mostu.

Líbí se jim tu

„Máme partnerství s tímto městem a zároveň se každoročně setkáváme se členy místních spolků. Touhle akcí vedeme mladé lidi od nás z Rheinbachu k restaurátorství, historii a spolupráci s podobně zaměřenými nadšenci ze zahraničí," říká předseda Spolku přátel Kamenického Šenova Whinfried Kern s tím, že má Kamenický Šenov velice rád.

„Jsme tu rádi, protože tu můžeme poznat někoho nového, máme zájem o historii. U nás nic podobně krásného není. Když tu vidíte ty ohromné domy plné ozdob, je to nádherný pohled," pokračuje sedmnáctiletá Helen Pakleppa, která je mimochodem jednou ze starších členů skupiny německých dobrovolníků, jejichž ubytování uhradilo město Kamenický Šenov ze svého rozpočtu.

Město pomáhá i s údržbou místa, poslední čtyři roky město plochu, která patří církvi seká a zároveň poskytuje spolku Sonow každoroční dotaci ve výši padesát tisíc korun.

Příští rok by se měli dobrovolníci zase sejít a opravit další čtyři náhrobky. „Mám takové motto celého projektu: sdílením zodpovědnosti za minulost, stavíme mosty k budoucnosti. Chtěli bychom zde vytvořit galerii pod širým nebem a meditační zahradu," dodává Vácha.