Vedle práce v zastupitelstvu učí a „řediteluje“ mateřské škole v obci Rádlo na Jablonecku. Eva Rydval je však i organizátorkou, režisérkou, choreografkou, konferenciérkou i účinkující na řadě akcí ve vsi. Za svou aktivitu získala ocenění Žena regionu. Zvolili ji sami lidé, kteří jí poslali hlas v soutěži. Kolik jich získala, je tajné.

Do soutěže ji přihlásili kolegové. „Konkrétně manželka starosty paní Petra Šikolová. Přesto mě nominace překvapila, protože si myslím, že jsou lidé, kteří dělají více než já,“ uvedla Rydval po slavnostním vyhlášení.

Bankovky, ekonomika. Ilustrační foto.
Ekonomický růst zpozdil v Novém Boru stavbu sportoviště

Díky jejímu nadšení vznikla v obci řada pravidelných akcí, jako jsou Zpívá celé Rádlo, Rádlo má talenty, Běhá celé Rádlo, Vítání občánků, Příjezd sv. Martina, Rádelský advent, Vánoční koncert SPS Janáček nebo Půlnoční. Přestože má aktivit více než dost, ještě stíhá práci na zahrádce a jak sama říká, stále se vzdělává a učí se cizí jazyky.

Výtěžek z nedávného charitativního běhu Běhá celé Rádlo se rozdělil mezi nadaci Paraple a například Hospic sv. Zdislavy nebo děti postižené cystickou fibrózou. „Letos jsme vybrali 45 tisíc korun,“ upřesnila žena, která se nechala inspirovat pražskou charitativní akcí Běh pro paraple. Do běhu se letos zapojilo přes dvě stě lidí.

V kostele v Horním Řasnici točili čeští filmaři scénu pro připravovanou pohádku Hodinářův učeň.
FOTO: Sever Čech si oblíbili filmaři. Kostel hostil scény z pohádky

Eva Rydval je také dlouholetou členkou pěveckého sboru Janáček, kde nejen zpívá, ale koncerty i moderuje, a to doma i v zahraničí. Netají se ani tím, že vymyslela akci Zpívá celé Rádlo. Tato akce je sestavena z písní autorské dvojice Svěrák - Uhlíř. Do obce se díky ní pravidelně vrací samotný Jaroslav Uhlíř se svojí manželkou.

„Vzniklo mezi námi pěkné přátelství. Když přijede, zpíváme pak všichni od dětí po lidi důchodového věku,“ popsala výherkyně devátého ročníku soutěže Žena regionu. Podle ní není organizace akce nic jednoduchého. „Nejprve musím vymyslet, co budeme zpívat a pak to nacvičíme. Je to práce na několik měsíců, než se uskuteční představení,“ popsala Rydval, která přislíbila účast v celostátním kole soutěže. I zde se bude soutěžit formou hlasování.

Na šenovské škole vzniká Centrum odborného vzdělávání pro uměleckoprůmyslové obory.
Sklářské centrum v Kamenické Šenově už roste. V Lípě je téměř hotovo

„Eva Rydval připravuje pro své spoluobčany řadu příležitostí k setkávání, čímž vytváří tolik potřebnou komunitní pospolitost, která je právě dnes ve světě, ve kterém je tolik věcí, jež lidi rozdělují, pro společnost důležitá a uzdravující. Její entuziasmus je pro mne osobně inspirací,“ ocenila krajská radní Radka Loučková Kotasová.