České fotbalové legendy v čele s Antonínem Panenkou v úterý slavnostně zahájily provoz nového hřiště s umělým trávníkem v České Lípě. Původní hřiště na městském stadionu doznalo během necelých čtyř měsíců velkých změn. Za necelých dvacet milionů přibyl nejen umělý trávník třetí generace, ale také nové osvětlení, střídačky, zábradlí a chodník kolem hrací plochy.

„Výhodou takové umělé plochy je, že míč se na každém kousku hřiště chová stejně. Neovlivňuje ho ani různá hustota porostu, bláto po dešti, nebo vyšlapaná místa," vysvětlil Antonín Panenka, jehož mančaft bývalých reprezentantů sehrál v úterý exhibiční utkání se starou gardou Lípy.

Chybí tribuna

Co ale na novém hřišti zatím chybí, je zázemí pro diváky. „Projektová studie ještě může doznat změn a pokud město uvolní peníze, není vyloučeno, že by tu tribuna vyrostla. Zatím mohou diváci stát kolem celého hřiště včetně valu u viaduktu," sdělila Iveta Žižková, ředitelka příspěvkové organizace Sport Česká Lípa, jenž bude hřiště spravovat a udržovat.

Nové sportoviště je od včerejška k dispozici i veřejnosti. Stačí sehnat dostatek hráčů a plocha je k mání. „Nejjednodušší je kontaktovat správce, nebo pomocí našich webových stránek zjistit vytíženost hřiště a objednat si plochu na určitý termín," vysvětlila Iveta Žižková.

Nové hřiště s umělou trávou třetí generace v České Lípě v úterý vyzkoušeli fotbaloví internacionálové společně se Starou gardou Česká Lípa. Bývalý fotbalový reprezentant Antonín Panenka nešetřil během slavnostního zahájení chválou.Pronájem však není zadarmo. „Ceník je široký, rozdělený na sezonu a mimo ni, na děti a dospělé, jiná cena je při využití osvětlení či kabin. kompletní ceník je k nahlédnutí na webových stránkách," doplnila Iveta Žižková.

Tak aby sportovci mohli plochu využívat i v zimě, bude nezbytná údržba. „Připravujeme podklady k výběrovému řízení na traktůrek, který bude určen právě k údržbě hřiště. Nejen ke shrabování sněhu, ale k čištění plochy od dalších nečistot," sdělila Kristýna Brožová, mluvčí radnice.

Mnozí Českolipané se ptají proč bylo hřiště tak drahé, když třeba v nedalekých Heřmanicích mají stejné a za polovinu částky. „Cena byla nejnižší nabídnutá. Důvodem ceny bylo také to, že město mělo požadavek na certifikované hřiště," sdělila Kristýna Brožová.

Certifikátem, který dokazuje, že hřiště splňuje podmínky třeba až pro UEFU, se při slavnostním zahájení pochlubil Milan Vopička, ředitel firmy Sport-Technik Bohemia s.r.o., která stavbu realizovala. „Sportoviště stavíme po celé republice a v České Lípě jsme zrealizovali po jednom menším hřišti teprve druhý projekt," upřesnila Milan Vopička.

Náklady na vybudování nového hřiště s umělým trávníkem III. generace, který splňuje i ta nejpřísnější kriteria, se vyšplhaly na 19,95 milionu korun. Městu se podařilo na akci získat zhruba desetimilionovou dotaci od Ministerstva financí ČR.

Střelec Panenka ml.

Úterní přátelské utkání moderoval bývalý sportovní komentátor TV Nova Václav Tittelbach, který zmínil, že sehnat dotace na sportoviště v dnešní době není zrovna jednoduché.

Fotbalové hvězdy bývalé československé reprezentace, mužstvo Internacionálů, v čele s Antonínem Panenkou, Karolem Dobiášem, Zdeňkem Hruškou v bráně, ale i dalšími legendárními matadory zelených trávníků, zvítězily nad starou gardou českolipské Vagónky těsně 5:4.

První gól padl hned po začátku prvního poločasu a vstřelil ho do sítě Staré gardy Česká Lípa Tomáš Panenka, syn slavnějšího Antonína. Potomek legendárního "Tondy" utkání nakonec rozhodl třemi krásnými góly.

Branky: 10. a 34. Šimon, 35. Vinš, 47. Škoda – 2., 32. a 42. T. Panenka, 17. Mojžíš, 25. Janečka. Rozhodčí: Tykva – German, Řezáč.
Stará garda České Lípy: Szabo – Šanda, Soukup, Sekera, Juríček, Štěpánek, Vinš, Šimon, Bubla, Hendrych, Ladra, Škoda, Novák, Košík, Balvín, Juřina, Barvíř.
Internacionálové České republiky: Z. Hruška – Valent, Prokeš, Dobiáš, Mojžíš, Štambacher, Berger, A. Panenka, Janečka, T. Panenka, V. Hruška, Krejčík.