Zatímco se bývalá lesnická škola v Nových Zákupech pomalu mění v ruiny, blízké arboretum, ve kterém roste pro region mnoho netypických stromů, ožívá. Začátkem roku začala už druhá etapa revitalizace unikátního arboreta. Nejpozději v létě by se po lesním parku, jehož obnova vyjde na skoro 1,5 milionu korun, měli procházet návštěvníci.

V první etapě, naplánované už před čtyřmi lety, ošetřili odborníci stávající dřeviny. „Spolupracovali s námi na tom certifikovaní arboristé ze SŠ a VOŠ zahradnické na Mělníku," řekl Deníku Lukáš Lánský, který stavbu dozoruje.

První fáze obnovy skončila v roce 2012 a přišla na 445 tisíc korun. Z městského rozpočtu šlo 25 procent částky, zbytek byl hrazen z dotace operačního programu Životní prostředí (OPŽP). „Souběžně probíhala dosadba dřevin a realizace drobných zemních prací," řekl Lánský s tím, že tyto práce hradilo jen město.

Na 3 000 stromů a keřů z celého světa tvořilo lesopark a unikátní arboretum, které se nacházelo pod Domovem důchodců v Nových Zákupech. Jeho obnova je v plném proudu.V roce 2013 začala příprava druhé etapy, práce odstartovaly začátkem roku. Během pár měsíců se arboretem povine dřevěný chodníček, přibudou výhledové terasy a lavičky. Chodník by měl mít podle Lánského takový sklon, aby umožnil bezproblémový pohyb i seniorům z blízkého domu s pečovatelskou službou a dětem z nově otevřené mateřinky.

„Některé části jsou pochopitelně bariérové, protože jsou zde značné sklony celé arboretum je ve svahu. Tři dřevěné terasy osazené lavičkami budou na místech, odkud je výhled na nivu řeky Svitávky, nebo jsou u studánky. Také ta bude obnovena," říká Lánský s tím, že se vyčistí všechny drobné vodní tůňky v areálu.

Náklady na druhou etapu jsou 908 tisíc korun, ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) přiteče 70 procent částky, zbytek zaplatí město.

Podle starosty Zákup Radka Lípy je to jen další krok k oživení Nových Zákup. Tím prvním a zásadním bylo zřízení multifunkčního centra, které vzniklo v zanedbaném objektu, kde dříve sídlili vojáci sovětské armády. Občanská vybavenost Nových Zákup, kde žije asi šest stovek obyvatel, se tím rapidně zlepšila v centru sídlí zmiňovaná mateřinka, restaurace či obchod.