Strmý vzestup ceny uranu a orientace České republiky na využití jaderné energie otevírají možnost obnovení těžby uranu.
Změnu politiky státu podporuje také předseda Senátu Přemysl Sobotka. „Osobně jsem zastáncem využívání jaderné energie. Považuji to za ekologicky čistý a bezpečný zdroj,“ předeslal předseda Senátu ČR.
Dále uvedl, že je zastáncem využití nerostného bohatství, které Česká republika má. „Cena uranu natolik stoupla, že je to nyní jedno z největších bohatství, které naše země má. Myslím si, že minimálně ta místa, kde se uran těžil a kde jsou doposud dostatečně velká ložiska, by měla být vytěžena,“ uvedl Přemysl Sobotka. „Samozřejmě tím nesmí být výrazně poškozeno životní prostředí tak, jak se to stávalo v době před dvaceti lety,“ dodal.
Těžbou by posílila ekonomika země
Obnovení těžby může ve svém konečném důsledku ovlivnit ekonomiku České republiky. Jen zbylý uran, který se nachází pod obcí Hamr na Jezeře, má hodnotu tří čtvrtin rozpočtu celé země.
V současné době je těžba uranu ve fázi útlumu. Poptávka po uranu pak převyšuje nabídku. Potvrdil to i ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež. „V současné době pokrývá naše roční produkce uranu zhruba polovinu potřeb českých jaderných elektráren,“ uvedl Jiří Jež.
Zbylý uran musí české elektrárny kupovat ze zahraničí. Pokud vláda schválí záměr výstavby již třetí jaderné elektrárny, poptávka po uranu tím logicky opět výrazně stoupne. V případě obnovy těžby by Diamo pokrylo potřeby nejen elektráren. S nadbytečným uranem by mohla Česká republika obchodovat a příjmy tohoto obchodu by byly posléze přímým příjmem do státního rozpočtu.
Příprava trvá minimálně 10 let
Případná obnova těžby uranu však není jednoduchá záležitost. Podle náměstka ředitele pro výrobu s.p. Diamo Mariana Böhma je potřeba vyřešit mnoho věcí, které musí obnově těžby předcházet.
„Vedle mnoha povolení a průzkumů, které musí být provedeny, je tu také personální otázka. V současné době není v našem regionu dostatek kvalifikovaných horníků ani odborníků. Tyto by musela připravit do zahájení těžby Vysoká škola báňská,“ předeslal náměstek.
On sám by obnovení těžby uvítal. „Celý život jsem horník a tuto práci mám rád. Samozřejmě bych uvítal, kdyby se těžba opět rozjela,“ dodal Marian Böhm.
Diamo, které se jako státní podnik stará o uranová ložiska, těží je a následně zajišťuje sanaci těžby, o těžbě samotné rozhodnout nemůže. Tato specializovaná organizace vykonává úkoly, které jí uloží Vláda České republiky.
Zřizovatelem státního podniku Diamo je Ministerstvo průmyslu a obchodu, které také vládě předkládá ekonomické ukazatele. Vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu se do uzávěrky tohoto článku nepodařilo získat.
Výhodnost těžby se průběžně zkoumá
Skutečnost, že cena uranu i její dlouhodobé prognózy naplnily předpoklad efektivní těžby však potvrzuje i nedávný krok podniku Diamo, když požádalo o vyhlášení chráněného ložiskového území pod obcí Kotel. V této oblasti se nachází uran, který má hodnotu přibližně jedno sto miliard korun.
O ložisku Diamo ví již od konce osmdesátých let a v roce 1991 dokonce žádost podalo, ale z důvodu nízké ceny uranu tehdy svou žádost stáhlo.
„K opětovnému podání žádosti o vyhlášení chráněného ložiskového území nás vedly ekonomické ukazatele, ze kterých vyplývá, že případná těžba ve zmíněné oblasti by byla efektivní,“ vysvětlil ředitel Diama Jiří Jež.
S těžbou uranu má relativně nedávné zkušenosti obec Hamr na Jezeře.
Obec, které se v padesátých letech přezdívalo Riviéra severu, se zapsala během následujících čtyřiceti let těžby do povědomí spíše jako Uranové doly Hamr. Starosta Milan Dvořák těžbu nevítá. „Během čtyř desetiletí Hamr na Jezeře ztratil sedmdesát procent trvalého obyvatelstva, místy došlo v obci k propadům půdy a některé domy muselo Diamo vykoupit, protože propady byla narušena jejich statika,“ uvedl starosta.
Ani s nápravou po těžbě není spokojený. „Čtrnáct let po ukončení těžby jsou zde stále polorozpadlé domy po Uranových dolech a obec se do dnešního dne z těžby uranu nevzpamatovala,“ dodal starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

Další zprávy z regionu najdete zde