Značně vyostřené vztahy mezi členy a přívrženci hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) se snaží mírnit jejich krajský předseda Martin Půta. Ten se začal angažovat poté, co několik dubských zastupitelů vyzvalo svoji kolegyni Markétu Slezák, aby rezignovala na křeslo zastupitelky pro odlišný názor a kritiku postupu při nedávném řešení výskytu azbestu v mateřské škole.

„Vyzývat někoho ke složení mandátu kvůli jinému názoru je příliš. Byl bych rád, kdyby znovu našli společnou řeč," komentoval předseda SLK Martin Půta.

Po výzvě k rezignaci se Markéta Slezák obrátila na smírčí výbor SLK. „Smírčí výbor rozhoduje ve sporech pouze mezi členy hnutí. Pro SLK je ale důležité, aby se neshody i mezi nezávislými kandidáty řešily dohodou. Tedy tak, aby SLK nepoškozovaly," vyjádřila se ke vztahům v Dubé předsedkyně smírčího výboru SLK Stanislava Silná.

Jde proti vedení

Vztahy v Dubé se začaly hrotit loni v listopadu, kdy se ve zdejší mateřské škole naměřil až sedminásobně překročený limit výskytu azbestových vláken v ovzduší. V souvislosti s tím Markéta Slezák veřejně připomněla, že již v roce 2008 byly ve školce naměřené hraniční hodnoty azbestu ve vzduchu.

Kromě toho se snaží prosadit vypsání výběrového řízení na firmu, jež by znovu provedla stavebně technický průzkum, nesouhlasila rovněž s návratem dětí zpět do mateřinky, i když to povolili krajští hygienici. Její názory podpořil opoziční Milan Netrh a postupně pak ještě Miloslava Vokolková a Václav Hátle.

Na její odklon k opozici v této kauze zareagovali členové a sympatizanti SLK společným prohlášením, v němž vyzvali odbojnou Markétu Slezák k rezignaci.

„Jsme proti emočním výstupům Markéty Slezák na veřejných zasedáních a jejím mediálním útokům. Nepřípustné je pak pro nás také její prohlášení, v němž se hlásí k opozici, a naprostá nekomunikace s ostatními členy hnutí, za které se dostala do voleb. Plně souhlasíme s postupem vedení města ohledně azbestu v mateřské škole," řekl před časem Tomáš Novák, místostarosta Dubé.

Ten je společně se starostkou Zdeňkou Šepsovou členem politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Zbývající jsou sympatizanti, kandidovali před dvěma lety jako nezávislí. Z nich komunální volby do zastupitelstva vynesly Elenu Jelenovou a Markétu Slezák.

Markéta Slezák v současné chvíli rezignovat na svůj post nechce. „Nebylo by to férové vůči lidem, kteří se za mě postavili. Chci kauzu azbest dotáhnout do konce. Vše nyní prošetřuje ministerstvo zdravotnictví. Uvidíme, s jakými závěry přijdou," podotkla Markéta Slezák.

Na stanovisko ministerstva je zvědavý také Martin Půta. „Pokud ani poté nedojde k souladu mezi zastupiteli, měla by se vybrat nezávislá odborná firma, která by azbest změřila znovu," považuje za nejlepší řešení Martin Půta. V souvislosti s tím, ale zdůraznil, že nemá pravomoc vstupovat do chodu města.