Hravě překonává i půl druhého metru vysoký plot a nezastaví ji ani ostnatý drát. O liščím teroru mluví v těchto dnech chovatelé drůbeže v Okrouhlé u Nového Boru, jejichž slepice padly za oběť mazané šelmě.

Údajně už liška zardousila přes sedm desítek kusů během necelého měsíce. Lidé si zoufají, řešení hledá starosta obce i město Nový Bor.

„Poprvé se to stalo koncem května, tehdy šlo o šest slepic. Moje devadesátiletá maminka byla v šoku a málem zkolabovala. Proto jsme jí hned koupili nové, i když draze. Dnes to byly další čtyři. Stalo se to půl hodiny po poledni, manžel lišku vyrušil, běžela pak středem vesnice. Viděli ji i další, jak nese bílou slepici kolem hřbitova k lesíku, kde má asi noru," vylíčila Deníku Bohuslava Trnková z Okrouhlé.

Několik desítek slepic už padlo za oběť lišce, která obchází zahrady chovatelů drůbeže v Okrouhlé u Nového Boru. Lidé si zoufají, řešení hledá starosta obce i město Nový Bor.Liška podle ní řádí v obci už několik let, letos ale situace údajně přesáhla všechna měřítka. „Zřejmě se lišky přemnožily a vybraly si jako nejjednodušší zdroj potravy domácí drůbež. Myslím, že tyto události vyžadují urychlené řešení," upozorňuje obyvatelka Okrouhlé.

S liščími nájezdy mají problém i další lidé v Okrouhlé. Jak uvedl starosta obce Štefan Pňáček, první stížnosti se objevily už koncem dubna.

„Zabýváme se tím, ale není to vůbec jednoduché, protože neznáme konkrétní zákon, který by náš problém mohl vyřešit. Prozatím jsme podali oficiální podnět na odbor životního prostředí městského úřadu v Novém Boru a čekáme na jejich vyjádření," popsal starosta Okrouhlé.

Pokud by nepomohli v Novém Boru, je starosta odhodlaný obrátit se i na příslušný odbor krajského úřadu v Liberci. Důležité je prý především zabránit tomu, aby lidé vzali situaci do vlastních rukou.

Jak se nejlépe lišce bránit do doby, než se podaří získat povolení k odstřelu? Podle novoborského myslivce Pavla Kortuse pomáhá lidský pach. „Dobré je třeba na plot a do okolí kurníku navěšet pytlíky naplněné vlasy, musí se ale zhruba po třech týdnech měnit. Pytlíky lidé mohou vyrobit třeba ze starých záclon. Odradit lišku mohou i staré hadry," radí novoborský myslivec. „Pokud je tam škoda na majetku, nevidím problém, proč by úřad nevydal povolení k odstřelu," dodal.