Po téměř dvaceti letech se rozhodl majitel a provozovatel útulku pro opuštěné psy v Dobranově Jan Vávra ukončit smlouvu s městem Česká Lípa. „Smlouva vyprší na konci letošního října. S jinými městy spolupracuji dál, útulek bude normálně fungovat pro veřejnost a pro další města, která o jeho služby budou mít zájem,“ říká Jan Vávra.

„V posledních letech raději spolupracuji se zvířaty než s lidmi. U psa alespoň víte, kdy vás chce kousnout,“ dodává provozovatel útulku, který v Dobranově u České Lípy funguje již celých 20 let.

V posledních třech letech bylo městem do útulku v Dobranově předáno průměrně 160 psů za rok.
Ani opakované kontroly nezjistily v útulku v Dobranově žádné chyby

KRITIKA NA ÚTULEK

Poslední tři roky útulek čelí kritice od veřejnosti. Především na sociálních sítích padala od lidí nařčení, že se v Dobranově psi záhadně ztrácí, nejsou udržovaní v čistotě nebo k nim chybí patřičná dokumentace. V posledních měsících upozorňovala veřejnost na problém s vysokým počtem nalezených psů u brány útulku.

„Reagovali jsme na několik trestních oznámení na činnost útulku. Přesto, že se nic neprokázalo, byl poměrně vysoký počet psů, které nalezl provozovatel uvázané u brány útulku. Jde o přestupek týrání zvířete, kterého se podle zákona dopustí ten, kdo opustí zvíře s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat. Jen v letošním roce nalezl majitel útulku dvaatřicet takto odložených psů,“ popsala mluvčí městské policie Eva Vlastníková.

Útulek Azyl Pes Krásný Les na Frýdlantsku.
Útulek nemá pro psy místo

Z tohoto důvodu radnice skrze městskou policii začala zvažovat nainstalování mobilní kamery, která měla odhalit, co se u brány útulku děje. „Předpokladem bylo, že by bezpečnostní kamera byla umístěna na jednom z kotců, aby zabírala pouze vstupní bránu. Provozovatel souhlasil s tím, že díky tomu bude mít i on argumenty proti nařčením, že tam psy nikdo neuvazuje,“ dodala Vlastníková.

Majitel a provozovatel útulku však podle svých slov neměl mít přístup k záznamům z kamer a s opatřením tak nakonec nesouhlasil. „Útulek mám dvacet let, psy mám moc rád, a to, co se šíří, jsou holé nesmysly. Budu rád za každou návštěvu. Za lidi, kteří mají zájem o pejska, který jim bude v životě dělat radost a parťáka. I nadále mohou lidé chodit pejsky do útulku v jeho provozní době venčit a budeme rádi za krmivo pro ně,“ dodal Vávra.

Zvířecí útulek, který vzniká nedaleko Jestřebí, zřejmě někdo úmyslně zapálil.
Komu vadí zvířata? Na útulek zaútočil žhář

STOVKY PSŮ

Nyní si město bude muset najít jiný útulek, do kterého bude psy převážet. „Hledáme vhodné alternativní řešení, které se již rýsuje, rozhodně nehrozí, že by po vypršení tříměsíční výpovědní doby vznikl problém s umístěním psích nalezenců. Navíc majitel již před časem neoficiálně avizoval, že výpověď zvažuje,“ uvedla místostarostka České Lípy Alena Šafránková.

Border teriér Bart žije. Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory.
FOTO: Border teriér Bart žije. Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory

Zařízením v Dobranově ročně projde okolo pěti set psů. Peníze, které Jan Vávra dostává na provoz útulku, jdou na mzdu zaměstnankyni útulku, na veterinární ošetření a na krmivo. Město Česká Lípa útulku platí formou paušálu, a to 2 200 korun za dovezeného psa. Loni to bylo za prvních osm měsíců 102 psů. „Nejvíce psů bývá vyhozených kolem letních prázdnin a po vánočních svátcích,“ říká Vávra.