Novou školku, kam by mohlo chodit až pětadvacet dětí, by mohli dostat rodiče na sídlišti v Nových Zákupech. Zařízení má být součástí opraveného komplexu, kde mimo jiné bude ordinace praktického lékaře či obchod.

Zákupská radnice chce třináctimilionovou investicí do objektu po bývalé sovětské armádě řešit úplnou absenci služeb na odlehlém sídlišti.

V několika bytových domech zde žije na šest stovek obyvatel, kteří jen do samotných Zákup musí několik kilometrů dojíždět. Dojíždět musí za vším do školy, k lékaři nebo nakoupit. Na dosah ruky totiž nemají takřka žádné služby, vyjma jednoho malého obchodu či pivnice.

Zpříjemnit bydlení by jim měla oprava velkého opuštěného objektu uprostřed sídliště na multifunkční centrum.

Zajištění služeb v lokalitě je nutností i pro samotnou radnici. „Volné byty pro občany máme většinou jen na sídlišti v Nových Zákupech. I když je tady hezké bydlení, nikdo se sem nechce přestěhovat právě kvůli tomu, že tu nic není,“ vysvětlil starosta Zákup Radek Lípa.

Bude tam i obvodní lékař

Do nově vybudované školky by měly chodit zejména předškoláci ze sídliště nebo, pokud by zbylo místo, také děti z blízkých Velenic. „Pro ty mladé rodiny, co tu bydlí, by to bylo požehnání,“ konstatovala jedna ze starších obyvatelek, když se dozvěděla, co radnice s objektem zamýšlí udělat.

Vedle školky by v přízemí budovy sídlil ještě místní obvodní lékař, který by do ordinace v Nových Zákupech dojížděl několikrát do týdne.

Počítá se také s restaurací se sálem a kuchyní. „V přízemí objektu by byl ještě obchůdek, kde bude nové sociální zařízení a také sklady. V prvním patře jsou potom navržené místnosti tak, aby tam mohlo fungovat například kadeřnictví nebo další služby,“ upřesnil Radek Lípa.

Provozovatel obchůdku nebo správce budovy by potom mohl bydlet v bytě v prvním patře. Vedle něj je naplánovaný bar, ke kterému přiléhá velká místnost. Tam by se daly postavit například bowlingové dráhy, minigolf nebo třeba šipky.

Hosté, kterým se nebude chtít v noci jezdit domů, mohou přespat v jednom z několika pokojů, v prvním patře totiž bude fungovat ještě malá ubytovna. Každá místnost pro hosty bude mít vlastní sociální zařízení. „Nahoře bude ještě jedna velká místnost, kterou budou moci místní používat například pro schůze osadního výboru,“ podotkl Lípa.

O dotaci rozhodnou v dubnu

Náklady na rekonstrukci objektu projektant odhadl na 13 milionů korun. Potřebné finance chce město získat z programu na obnovu vojenských újezdů.

Pokud dotaci místní získají, hotovy by se stavebními pracemi měli být ještě do konce roku. „Pevně věříme, že peníze dostaneme. Dozvědět bychom se to měli v dubnu, minimálně do té doby bude budova fungovat tak jako nyní. Hospoda bude mít otevřeno a v provozu bude i zdejší herna pro děti,“ doplnil Radek Lípa.