Rozkopaná a neprůjezdná Mimoň pomalu likviduje drobné podnikatele. Radnice říká, že trochu nepohodlí stojí za dlouhodobý přínos v dopravní bezpečnosti, ale obchodníci s ní nesouhlasí. Město je od poloviny srpna z důvodu humanizace Husovy ulice rozděleno na dvě části, a tento stav potrvá minimálně do 17. listopadu.

Největší problémy pociťují obchodníci na Mírové a Husově ulici. „Pro nás byl dobrý jen poslední týden prázdnin, kdy rodiče nakupovali školní pomůcky. Teď už jsme zase na minimu a to trvá už od začátku uzavírky," řekl Pavel Vaněk, provozovatel papírnictví v Mírové ulici.

Ne všichni připisují špatné období uzavírce. „Menší tržby máme celý letošní rok, nejsem schopná říct, zda je to způsobeno počasím, krizí, nebo uzavírkou. Jeden obchod sice zavíráme, ale to protože mám jinou práci. Určitě to není z toho důvodu, že bychom měli takové existenční problémy," vysvětlila Jana Doubková, z firmy Sport Doubek, sídlící také na Mírové ulici.

Na druhé straně objížďky jsou na tom hůř. Tady obchodníci tvrdí, že mají za sebou už třetí špatnou sezónu. „Nejprve to byla stavba kruhových objezdů, pak oprava silnice na Českou Lípu a teď tohle. Nechápu, proč někde nemohli postavit ponton," postěžoval si Jiří Chlubna, provozovatel Tabáku na Husově ulici.

Radnice zvažovala několik variant, jak vyřešit uzavírku, objížďka nakonec byla nejjednodušším krokem. „Diskutovali jsme samozřejmě i o stavbě pontonového mostu, ale z bezpečnostního hlediska jsme k ní nepřistoupili. „Kupříkladu kdyby přišly povodně, je to překážka na vodním toku a most by mohl zapříčinit rozlití vody do ulic," vysvětlil Stanislav Baloun, místostarosta Mimoně.

Někteří obchodníci si poradí sami, tam kde to nejde, zkracují pracovní dobu. „Já mám jediné štěstí, že mě živí servis, a jezdím opravovat po domácnostech. Kdybych měl jen obchod, tak už jsem zkrachoval. Tržby jsou skoro na nule. Vím z okolí, že jsou na tom podnikatelé i hůř. Někteří museli dokonce propouštět," sdělil Václav Hegr, majitel obchodu s počítačovou technikou na Pražské ulici.

Počty nezaměstnaných v Mimoni zřejmě stoupnou. „Musel jsem propustit jednu prodavačku a uvažuji, že půjde na úřad práce i druhá. Naše tržby klesly o sedmdesát procent a musel jsem zkrátit i provozní dobu. Lidi se sem ani nedostanou, jsou rozkopané chodníky, na kterých se nic neděje, s kočárkem se tu nedá projet vůbec a nikoho to nezajímá," rozčílil se Jiří Chlubna, provozovatel Tabáku na Husově ulici.

Nové přípojky

V rámci humanizace dostanou domy na Husově ulici i nové přípojky inženýrských sítí. „Věřím tomu, že někteří obchodníci fungují už na hraně, ale jiné řešení nemáme. Chodníky jsou rozebrané z toho důvodu, že ke každému domu se dělají nové přípojky a až budeme pokládat nový povrch na silnici, dostanou novou lepší zámkovou dlažbu i chodníky," zdůraznil Stanislav Baloun.

Samozřejmě situaci nepomáhá ani určitá pohodlnost lidí. „Je pravda, že kdyby se dalo vjet až do obchodu autem, zákazníci by byli spokojeni," dodal Jiří Chlubna. „Jedna paní si sem přišla pro školní batoh. Řekla, že parkuje až u Tesca s tím, že k nám šla pěšky poprvé a naposled," doplnil Pavel Vaněk.

Kdo dojíždí za prací, nakoupí si ve městě. „Já pracuji v České Lípě a s objížďkou kolikrát nakoupit nestihnu. Raději se stavím v obchodě hned v Lípě, je to pohodlnější," řekl Jaroslav Doubrava bydlící v Mimoni.

Místním trable jen tak neskončí. Po ukončení úprav na Husově ulici a avizovaném plném zprovoznění 17. listopadu, budou po zimní přestávce pokračovat práce na ulici Pražské a Tyršově náměstí. Při těchto úpravách město počítá jen s částečnou uzavírkou a celý projekt nesmí přesáhnout 302 dní, aby Liberecký kraj nepřišel o dotaci.