Obyvatelé Nového Boru mají strach pít vodu, která jim teče z kohoutků. V živé paměti mají předloňské léto, kdy desítky lidí postihly střevní potíže. Infekce se tehdy měla šířit právě vodou. Podle Severočeských vodáren a kanalizací (SČVK) může za současné zakalení vody rekonstrukce sítí v centru města a žádné nebezpečí nehrozí.

„Minulý týden to bylo hrozné, teď už se voda zdá být lepší, každopádně jsem se zařekla a přestala jsem ji pít. Měla jsem z toho pět dní střevní potíže. Doufám, že s tím něco udělají, aby se to neopakovalo,“ uvádí Adéla z Nového Boru.

Ilustrační foto.
Desítky lidí v Novém Boru trpí průjmy. Nákaza přišla z Okrouhlé

Podle jiných lidí je voda cítit chlorem. „Nám teče čistá, ale od té havárie je to úplně jiná voda. Když napouštíme vanu, tak to v koupelně smrdí jak v bazénu a ta voda je mastná. Pil jsem ji rád, byla chutná, ale teď to fakt nejde,“ stěžuje si na sociální síti Martin.

ČTYŘI STÍŽNOSTI

Podle mluvčí SČVK Ivety Kardianové zaznamenala společnost v minulém týdnu čtyři oznámení o zakalení vody. Strach o epidemii nebo poškození kvality vody by však podle ní obyvatelé Nového Boru mít neměli. „Na všechny stížnosti reagujeme okamžitými provozními opatřeními a pak také odběrem kontrolních vzorků v dané lokalitě,“ uvádí Kardianová.

Na kvalitu vody má dopad rekonstrukce kanalizací. V centru města momentálně probíhají dvě větší obnovy sítí. První je v ulici Sklářská, kde probíhá výstavba kanalizace a rekonstrukce povrchů a vodovodního řadu. „Rekonstrukci řadu zajišťuje naše společnost. Nyní jsou všechna odběrná místa pitné vody v ulici Sklářská přepojena na provizorní vodovod a čekáme na zhotovitele ostatních prací,“ popsala mluvčí.

 Všestranná sportovkyně Ivana Loubková ze Cvikova si teď bude muset dát od závodění na čas klid. Čeká prvního potomka.
Loubková: Soustředění jsem doslova protrpěla

Na sítích se pracuje také na náměstí Míru, které prochází celkovou rekonstrukcí. Právě tady došlo minulý pátek k poškození vodovodního řadu. „V souvislosti s tímto poškozením došlo k zákalu pitné vody na území města. Poškozený vodovodní řad, který bude v rámci investiční akce města Nový Bor přeložen, se podařilo odstavit během půl hodiny a naši pracovníci neprodleně začali s odkalováním vodovodních řadů. Tyto práce vzhledem k rozsahu trvaly až do pondělí,“ přiznala mluvčí SČVK. Vzhledem k tomu, že práce na rekonstrukci kanalizací by měly probíhat až do konce listopadu, musí s obyvatelé Nového Boru na sníženou kvalitu vody připravit i nadále.