Zóny placeného parkování v centru města a další dílčí změny v možnostech odstavování automobilů zavede od jara město Nový Bor. Nově se bude platit na náměstí Míru a v úseku mezi městským úřadem a restaurací La Plaza. Zároveň pro Krátkou ulici začne platit systém parkovacích kotoučů, se kterými bude možné parkovat zdarma až dvě hodiny. Současně s tím se zjednosměrní některé ulice, což přinese nová stání pro auta.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.
Parkování u nemocnice přestane být noční můrou

„S ohledem na snížení kapacity parkovacích míst po rekonstrukci centrální plochy náměstí už není možné, aby náměstí bylo celodenní odstavnou plochou pro auta, jako tomu bylo předtím. Zpoplatnění přispěje k flexibilnějšímu využití parkovacích ploch,“ předesílá starosta Nového Boru Jaromír Dvořák s tím, že změny vstoupí v platnost po kolaudaci poslední fáze rekonstrukce náměstí Míru naplánované na březen příštího roku.

DVACET ZA HODINU

V parkovacích automatech bude možné platit hotově nebo platební kartou. První půlhodina bude zdarma, poté vyjde parkování na dvacet korun za hodinu. Cena se bude účtovat po minutách. Platit bude nutné každý všední den od 8 do 17 hodin a v sobotu dopoledne. Neděle a svátky budou nadále zdarma.

Rekonstrukce novoborského náměstí míří do finále.
Obnova náměstí v Novém Boru míří do finále

Na mnohé žádosti občanů města vznikne před takzvanými Lužickými domky pěší zóna. „Dnes hned u laviček parkují auta a posezení ztrácí smysl,“ vysvětluje Jaromír Dvořák. Vedle toho se například v ulici Kollárova změní provoz na jednosměrný ve směru ulic Dvořákova Wolkerova, což nově umožní parkování v obou směrech.

V Boru už částečně omezili parkování v centru před dvěma lety zavedením stání na zmíněné parkovací kotouče. Seznam ulic, kde je nutné tyto takzvané „hodiny“ nechat za sklem auta, naleznete zítra spolu s přehledem parkování v centru města na našem webu.