Tím se obyvatelé obce Krompach na Českolipsku netrápí, oni totiž mezi sebou vědí moc dobře, kdo si s čím poradí, a to díky projektu s názvem Krompach umí a také díky každoročnímu sousedskému setkání na jarmarku koníčků.

„Přihlásila jsem se s tímto nápadem do projektu firmy, která slibovala grant lidem, kteří podpoří sousedskou komunikaci. Vymyslela jsem tři nápady, nakonec vyhrál tenhle," uvádí autorka nápadu Blanka Horáčková. Celý projekt je o komunikaci mezi lidmi v obci. Na internetových stránkách vznikl seznam těch obyvatel, kteří jsou ochotní nabídnout své rady druhému. Sousedé uvedení v seznamu nabízejí svou radu v oblastech, které je baví a které dobře umějí, ať už jako svého koníčka či jako profesi.

S tímto projektem je také spojené každoroční sousedské setkání neboli jarmark, kde mohou místní či chalupáři ukázat své dovednosti a koníčky.

Tento víkend v sobotu proběhne již třetí ročník jarmarku, letos ale přinese spousty novinek. „Poprvé kromě sousedů z Krompachu přibudou se svými zálibami hosté z okolí, například z Mařenic, Hrádku nad Nisou nebo také z Jonsdorfu," říká Blanka Horáčková.

Návštěvu také přislíbili zastupitelé ze Žitavy. Ti by se v Krompachu měli objevit i proto, aby upevnili dobré sousedské vztahy mezi lidmi v Krompachu a Německu, které utrpěly nedávným incidentem výtržníků z Žitavy při oslavě německého Dne otců. Přišli si do Krompachu zařádit a v parčíku vedle kostela pro své vlastní pobavení zlomil kmen sakury. Ještě větší pohoršení místních ale nastalo ve chvíli, kdy měli opakovaně provolávat nacistický pozdrav.

Dalším zajímavým bodem v programu je společné fotografování, kdy v 16 hodin dojde k pokus vyfocení snímku co největšího počtu Krompašáků. Jak se celá organizace povede a co všechno umí lidé z Krompachu a okolí, se můžou zájemci přijít podívat v sobotu 18. června od 14 do 16 hodin na parkoviště před kostelem v Krompachu. Součástí sousedského jarmarku bude také divadelní hra s názvem Návštěva v podání amatérských herců. Divadelní představení proběhne od 19 hodin v restauraci a penzionu Na Hřebenovce.