Sobota v podvečer, nedaleko Bílého Kostela směrem na Jítravu se v 90ti kilometrové rychlosti vyboural muž na motorce. Ročník 1971. V kritickém stavu jej vrtulníkem převážen na ARO krajské nemocnice. O něco později odváží vrtulník pro změnu chlapce z Turnova na dětskou traumatologii v Motole. Těžce se zranil při pádu ze stromu. V neděli ráno nakládá posádka vrtulníku na rychlostní silnici z Liberce na Děčín 23letou motorkářku. „Se středně těžkými zraněními ji vrtulník opět odvážel na libereckou traumatologii,“ popsal mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michal Georgijev.

Ilustrační foto
Víkend na silnicích si zatím vyžádal jednoho mrtvého a jednoho zraněného

Za hodinu s ním mluvím znovu. Vrtulník z libereckého letiště vyráží ke smrtelné nehodě u Bakova nad Jizerou. Spolujezdkyně zemřela na místě, řidiče v kritickém stavu převážejí do KNL. Na Frýdlantsko sbírají sraženého cyklistu.

Neděle navečer. U Hodkovic se zřítil starší muž na rogalu. „Ve stejném okamžiku přijal dispečink hlášení o střetu cyklisty s autem, rovněž u Hodkovic a v témže okamžiku srazilo auto cyklistu v Janově u Jablonce. Vrtulníky křižují krajem. Od Krkonoš přes Český ráj, Boleslavsko až jizerské hory. Všechny míří do krajské nemocnice v Liberci. „Naštěstí se díky heliportu neskutečně zkrátil čas, třeba z Frýdlantu jsme tu už za 5 minut, z Bílého Kostela za tři. Z heliportu si ho hned přebírá speciální trauma tým,“ popisuje Gerogiev. Šance na záchranu života se tak výrazně zkracuje. Ještě nedávno přitom museli záchranáři překládat pacienty v ohrožen života na letišti do sanitky, která s nimi 15, 20 minut přejížděla přes celé město.