Je to dva roky co se v prosinci slavnostně otevřel první porodní pokoj. Od té doby se těší velkému zájmu. I proto se vedení nemocnice rozhodlo nechat takový pokoj přistavět ještě jeden.

„V porodním pokoji jsem rodila. Měla jsem štěstí, že byl zrovna volný. Cítila jsem se tam moc dobře, žádný stres, naopak, byla jsem tam uvolněná. Hned jak se syn narodil, nikam ho sestřičky neodnesly vážit a tak dále. Vše dělaly přímo na pokoji. Přítel tam hned po porodu seděl s malým v křesle a společně ve třech jsme tam byli ještě dvě hodinky," uvádí Jiřina Šenfeldrová , která v tomto pokoji rodila svého syna.

Jeden je málo

V českolipské porodnici se za minulý rok odehrálo celkem 886 porodů, na svět přišlo celkem 897 dětí. „Na tak velký okres je jeden takovýhle pokoj málo, jsem ráda, že bude další," těší se Hana Moravcová z Nového Boru.

Útulný byt připomíná takzvaný rodičovský pokoj, který v roce 2014 stál nemocnici téměř 1,2 milionu korun.

„Příspěvek města Česká Lípa na vybudování prvního porodního pokoje v českolipské nemocnici, který byl otevřen v prosinci 2014, činil celý jeden milion korun," uvedla Kateřina Amrichová referentka strategie a marketingu

„S žádostí o finanční výpomoc se na mne obrátil ředitel Nemocnice s poliklinikou a zastupitelstvo na svém středečním zasedání prosbě vyhovělo. Rozhodli jsme se, že nemocnici pomůžeme, aby mohla zrealizovat plánované stavební úpravy dalších prostor. Přispějeme finančním darem ve výší pět set tisíc korun," vysvětluje starostka města Česká Lípa Romana Žatecká.

Pohodlí zadarmo

Tento speciálně vytvořený pokoj pomáhá rodičkám a jejich doprovodu navodit pocit domova a bezpečí. Naleznou zde sedací soupravu, porodní polohovatelné lůžko, vak, míč i další pomůcky. Samozřejmostí je hygienické zázemí. Ze zdravotnického vybavení pokoje je důležité zejména termolůžko pro ošetření novorozence a moderní LED operační osvětlení. Z nezdravotnického zařízení například televize, osobní počítač nebo kuchyňská linka s ledničkou. Co je důležité, moderní porodní pokoj nepatří mezi nadstandard, tudíž je zcela zdarma.