Po Cvikovu, kde jsou piva Luž, Klíč a Sklář už na spadnutí, by se tradice vaření piva mohla obnovit také v České Lípě. Skupina podnikatelů z Prahy totiž projevila zájem o navrácení života do objektu bývalého českolipského pivovaru, ležícího na rohu ulic Moskevská a Purkyňova.

Podnikatelé už kvůli tomu jednali s majiteli objektu, kterými jsou českolipští podnikatelé Tomislav Procházka a Václav Tesárek, i s městem Česká Lípa. Radnice minulý týden dokonce odstartovala anketu, ve které se Českolipanů ptá, jestli by se jim návrat piva do okresního města zamlouval a co dalšího by v objektu pivovaru rádi viděli.

„Iniciátory ankety, kterou město propaguje, jsme vlastně sami. Nechceme totiž jít cestou, že obyvatelům nějakého města vyroste něco za humny, oni ani nevědí, kde se to tam vzalo, nezajímá je to a je to k ničemu," říká Michal Simkanič, jeden z podnikatelů, který chce oživit českolipský pivovar. „My smýšlíme úplně opačně. Naše představa je, že by to mělo být kulturně-společenské centrum, ve kterém by byl pivovar pouze jakousi vlajkovou lodí a ostatní by vycházelo z potřeb a zájmu obyvatel."

Kauza směnka

Třiapadesátiletý Simkanič se o Českou Lípu a bývalý pivovar zajímá jako podnikatel, ale v Česku je známější především jako politik. Dlouholetý předseda strany Česká pravice se stal ze dne na den „mediální hvězdou" v roce 2005 poté, co údajně koupil a následně spálil směnku, která figurovala v aféře kolem pořízení bytu tehdejšího předsedy vlády Stanislava Grosse. Celá kauza stála nakonec Grosse premiérský post. A Simkanič se od té doby objevuje v médiích jako zástupce malé neparlamentní strany.

Podle Simkaniče je nositelem projektu v České Lípě konsorcium podnikatelů, které má dva hlavní tahouny. „Jedním jsem já, druhým můj kolega Sokol. Ten má už od dětství rodinnou chalupu v Brenné u Zákup. Za mlada jsme spolu hráli v rockové kapele a dodnes jednou za rok pořádáme v Brenné hudební pánskou jízdu. Díky tomu já dobře znám Českolipsko a kolega je navíc svou celoživotní praxí podnikatelem v pivovarnictví," popsal Simkanič.

Podle něj s kolegou oba už několik let sledují chátrání nádherného objektu bývalého českolipského pivovaru. „Strašily nás obavy, že jednou by z něj nemuselo zůstat vůbec nic. Tak jsme si řekli, že to je přesně něco, do čeho bychom se mohli pustit jako do jedné ze svých dominantních aktivit," zmínil podnikatel.

Přiznal, že společně se svým kolegou už o svém záměru jednali s majiteli objektu pivovaru Tomislavem Procházkou a Václavem Tesárkem.

Atraktivní centrum

„Musím říct, že jsme byli pozitivně překvapení. Oni potvrdili, že to kdysi dávno koupili jako jednu z realit. Navíc se ukázalo, že jako lokální patrioti se objektu nechtějí za každou cenu zbavovat a hlavně nestojí o to, aby tam vzniklo něco, co by městu a tím pádem i jim dělalo ostudu. Náš zájem je potěšil," popsal českolipské jednání Michal Simkanič.

Podnikatel a politik v jedné osobě také řekl, že anketa, kterou rozjela českolipská radnice, necílí jen na obyvatele České Lípy, ale na celý okres. „Velice nás zajímají i názory lidí z Nového Boru, Mimoně, Zákup a dalších měst. Naše představa je taková, že by vzniklo velmi atraktivní centrum, které by oslovilo celé široké okolí," dodal.