ASISTENTI KRIMINALITY

Od loňského roku je možné v ulicích České Lípy vidět dva asistenty prevence kriminality, Andělu Jiráskovou a Jiřího Cinu. Oba už u místních lidí mají autoritu a skvěle zmapovaný terén města. Jelikož se radnici asistenti osvědčili, rozhodli se přijmout další dva. „Noví asistenti jsou ve službě měsíc a zatím se zaučují od těch služebně starších. Protože jsou prázdniny, věnují se problematice velkoobjemových odpadů nebo pejskařům,“ popsala mluvčí městské policie Eva Vlastníková.

Ilustrační foto.
V ulicích České Lípy budou asistenti prevence kriminality

Jsou z romské komunity

Stejně tak jako jejich starší kolegové pocházejí i nováčci z romské komunity. „Na tyto pozice chceme lidi, kteří mají zkušenosti s prací s Romy, kteří mají nezbytnou autoritu a kteří nebudou svého postavení zneužívat,“ uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká. Projekt asistentů prevence kriminality je financován z rozpočtu města. „S tímto projektem jsme začali vloni na podzim po dlouhém hledání vhodných lidí pro tuto práci. Nakonec se nám podařilo sestavit kvalitní tým, který zvládá situaci v problémových lokalitách. Proto jsme se rozhodli, že je posílíme o další dva asistenty,“ vysvětlila starostka.

Asistenti prevence kriminality Anděla Jirásková a Jiří Cína.
Asistenti prevence v Lípě stopují záškoláky

Vliv má i uniforma

První dojmy z nové práce oba nováčci hodnotí kladně. „Uniforma má u lidí respekt. Když vysvětlujeme, že nemají na dětském hřišti kouřit, tak kdybychom ji neměli, neposlouchali by nás,“ zamýšlí se asistent PK Lukáš Červeňák. Jeho kolegyně Eva Pešlová doplňuje: „Učím se, jak řešit problémy v klidu, jak to vysvětlit, a také posloucháme, co nám naši zkušenější kolegové říkají,“ doplnila Pešlová.